12/04/12 14:52
(http://www.klassa.bg/)

Комисия към Съвета на Европа ни призовава да премахнем доживотния затвор без право на замяна

Повдигнатата от вицепрезидента Маргарита Попова тема за отмяна на наказанието доживотен затвор без право на замяна вече е с европейски отзвук. Той идва от Комисията за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа. От там изразяват съжаление, че от българския Наказателен кодекс не е премахнато наказанието доживотен затвор без право на замяна. Според комисията, това наказание е нечовешко, тъй като не съдържа никаква надежда за освобождаване на осъдения. Правосъдният министър Диана Ковачева заяви от своя страна, че най-вероятно ще се стигне до отпадане на наказанието доживотен затвор без право на замяна от Наказателния кодекс.

В свой доклад, изготвен след посещението на нейни представители у нас през май, тази година, Комисията за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа определя материалните условия в затворите във Варна и в Бургас като неприемливи. Комисията изразява задоволство, че в двата посочени затвора са предприети стъпки по приобщаването на осъдените с доживотни присъди към останалите лишени от свобода. В документа се отбелязва, че пренаселеността остава основен проблем за местата за изтърпяване на наказанията в България, включително и за двата посетени затвора. В доклада българските власти са призовани да удвоят усилията си за решаването на проблема.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване