12/04/12 13:46
(http://www.klassa.bg/)

М. Андонов: В момента изпълняваме предписанията на ЕК

 Михаил Андонов, изпълнителен директор на БЕХ, разясни във вторник пред БНР позицията на холдинга относно писмото на Европейската комисия за евентуална злоупотреба на БЕХ с доминиращите му позиции на пазара за електричество.

В писмото от ЕК няма нищо конкретно. Започването на процедура не означава, че е установено нарушение, а че делото се гледа приоритетно. В момента изпълняваме предписанията на ЕК и разделяме НЕК и Електроенергийния системен оператор. Разделянето на двете дружества ще приключи през февруари-март 2013-а година. В свое становище от сутринта, холдингът пише "От юни тази година БЕХ и дъщерните му дружества са предприели всички необходими действия за прилагане на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет в работата си. Дъщерните дружества на холдинга – АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2 и НЕК, изготвиха правила за провеждане на процедури за продажба на електроенергия на едро. Тези правила са публикувани на интернет сайтовете на компаниите. Всички процедури, провеждани от дружествата досега, са в пълно съответствие и при спазване на правилата за търговия. Холдингът очаква с разделянето на НЕК и ЕСО и обявените от дружествата ни открити процедури за търговия на електроенергия ще бъдат приложени на практика либеризационните процедури от Третия енергиен пакет. След разделянето на НЕК ЕАД и ЕСО ЕАД ще бъдат преразгледани всички договори за производство и доставка на енергия на пазара, в духа на либерализационните изисквания на Третия енергиен пакет.

Елемент от въведената прозрачност на пазара са и оповестените през миналата седмица нови правила за пренос на природен газ от страна на Булгартрансгаз.

Ролята на регулатора ще бъде важна и отговорна, припомни още Андонов пред БНР. Ако НЕК остане основен балансьор на пазара, не може да покрие разходите за балансирането, ако не получи по-добра цена. Всички производители, които продават електроенергия на търговците, печелят в този процес. Това показват и търговете. В момента търсенето е по-малко и има снижение на цената, но за 2013-а очаквам добра цена, с която дружествата ще подобрят параметрите. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване