12/04/12 23:55
(http://e-vestnik.bg/)

Обама похвалил Бойко? И Буш похвали Станишев и го нарече „Мистър Клийн”…

В България се радват като селски първенци на протоколни потупвания от Белия дом

Борисов при Обама в Белия дом, декември 2012 г. Снимка: ЕПА/БТА

Еуфорията от срещата на Бойко Борисов с Обама издава къса памет не само на зрители и читатели, но и на журналисти.
Някакъв журналист с претенции за коментатор, който надмина Бареков, написа следното:
„Лично Барак Обама го каза: България е лидер на Балканите! Няма Сърбия, няма Гърция, няма Румъния….Е, как виждате американският президент да излезе и да каже същото, ако до него вместо Бойко седи някой от сорта на Станишев, Доган, Костов…” (виж тук целия коментар, той е удивителен).

Какво грешно има в това твърдение? Че само преди 4 години (юни 2008 г.) президентът на САЩ Джордж Буш прие в Белия дом българския премиер Станишев и призна водеща роля на България на Балканите, обяви, че страната ни е източник на стабилност и надежда.

Обама каза за Борисов, че е „ефективен световен лидер”.
Джордж Буш каза за Станишев, че е „добър млад, силен лидер”…

При посещението си в София година преди да го приеме в Белия дом, Буш нарече Станишев „Мистър Клийн” („чист”, „чистещ”), и го похвали – и в София 2007 г., и във Вашингтон 2008 г. - за борбата му с корупцията и организираната престъпност. На срещата във Вашингтон имаше и специална похвала от страна на Буш, че благодарение на „усърдната работа” на Станишев имало напредък за безвизовите пътувания.

Станишев при Джордж Буш в Белия дом, юни 2008 г. Снимка: Белия дом

В цялата еуфория от казаното от Обама само отделни гласове тук-там в интернет показаха, че всички тези приказки са протоколни четки, характерни за стопаните на Белия дом.
Датски журналист си е направил труда да сравни изказванията на Обама при срещата му с премиерите на Дания, Норвегия, Холандия, Ирландия, при които той повтаря идентични оценки за тях и страните им (виж тук).
У нас обаче Борисов и клакьорите му в медиите се радват като селски първенци на похвали от Вашингтон.

Приемът на Борисов в Белия дом обаче издава, че САЩ очакват или ще искат нещо от България. САЩ в политиката си са подкрепяли и диктатори, и лидери, които са влизали по-късно в затвора. Важни са американските интереси. Освен това политиката на САЩ, както и на Западна Европа, е в страни като нашата да застават зад лидера, който има достатъчно подкрепа да извършва реформи. Защото от страна като нашата се окачват реформи. В момента, в който друг политик получи по-голяма подкрепа, и САЩ, и Западна Европа ще застанат зад него, но и ще изискват реформи.

“Чувам, че има положителни коментари от страна на Обама. Но ако погледнете нормалното посещение на един нормален лидер на държава, която е съюзник на САЩ, те са едни и същи, бих казал дежурни”, коментира анализаторът Алекс Алексиев,

Любопитно е, че медиите по времето на Станишев не отразяват така кресливо 4-дневното посещение на Станишев във Вашингтон и срещата му с президента Буш. Това е симптоматично – очевидно е, че сега медиите са овладени и контролирани от властта.
И още един любопитен детайл – през 2008 г. от Федералната авиационна администрация на САЩ връчиха тържествено на премиера Станишев сертификат за категория на безопасност на българските авиокомпании, благодарение на което могат да летят до САЩ. Но оттогава до сега не се намери българска компания, която да осъществи полети дотам, въпреки че в Америка има най-малко половин милион българи. И националният превозвач „Бългериа еър”, събственост на варненската групировка ТИМ, не иска или не може да открие ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване