12/04/12 05:28
(http://www.klassa.bg/)

Пентагонът купи 32 F-35 за 4 млрд. долара

Пентагонът се договори с компанията Lockheed Martin за покупката на поредната партида изтребители F-35 Lightning II. Както съобщава сп. "Defense News", военното ведомство на Щатите ще плати за 32 бойни машини 4 милиарда долара.

Според изданието сред тези машини ще има 22 F-35A с нормално излитане за ВВС, 3 F-35B със съкратено излитане и вертикално кацане за морската пехота, както и 7 изтребителя F-35C за палубната авиация на ВМС. Всичките самолети ще бъдат произведени във Форт Уърт, Тексас.
Договорът за тази партида F-35 беше подписан още преди година. Но Пентагонът и Lockheed Martin не можаха да се разберат 12 месеца по цената на сделката. Първоначално договорът беше за 30 самолета, струващи 5,5 млрд. долара. По преценки на специалистите в идните 50 г. американските военни ще похарчат общо 382 млрд. долара, ако напълно бъдат реализирани плановете за поръчването на 2 400 самолета F-35 за различните родове войски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване