12/04/12 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Петролът поскъпна до 88,91 долара за барел

Цените на петрола на международните пазари се повишиха на фона на макроикономическата статистика, свидетелстваща за ръст на деловата активност в промишлеността на Китай и Еврозоната.

На лондонската борса ICE януарските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent повишиха стойността си с 0,47 долара - до 111,23 долара за барел. Поскъпнаха и януарските фючърси на американски суров петрол тип WTI, търгувани на нюйоркската борса NYMEX - с 0,84 долара, до 88,91 долара за барел.

Според оценката на банка HSBC, индексът на деловата активност в обработващата промишленост на Китай се е повишил до 50,5 пункта - при 49,5 пункта през октомври. По оценка на китайските Държавно управление по статистика и Федерация по логистика, индексът е нараснал до 50,6 пункта, при 50,1 през октомври, достигайки до максималното си ниво за последните 7 месеца.

Аналогичен ръст е регистриран в деловата активност в областта на промишленото производство в Еврозона - 46,2 пункта, при 45,4 пункта през октомври. Ръстът логично повлия на цената на черното злато, като се очаква на днешната сесия на фондовите борси растеж да регистрират и основните европейски индекси - немският DAX, британският FTSE и френският SAS.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване