12/04/12 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Северна Корея пак смущава балистичното спокойствие

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Северна Корея пак се превръща в основен смутител на световното спокойствие, пише във вторник руският вестник “Комерсант”. Пхенян заяви, че в най-скоро време ще изстреля космическа ракета - това ще е второ за годината изпитание след априлския пуск на ракета “Инха-3″. Плановете, с които КНДР нарушава резолюция на Съвета за сигурност на ООН, нажежиха до крайност ситуацията в региона и бяха осъдени от всички световни сили, включително от традиционните съюзници на Северна Корея - Русия и Китай. Примерът на Токио, заявил, че е решен да свали ракетата, ако прелети над негова територия, бе последван и от Москва, отбелязва вестникът.

Корейската криза отново навлиза в гореща фаза, стана ясно в събота. След половингодишна пауза ръководството на КНДР уведоми официално съседните държави, че планира между 10 и 22 декември да изстреля ракета с изкуствен спътник на Земята. В опит да успокои световната общност Северна Корея обеща, че пускът “ще преследва единствено мирни, научно-изследователски цели” и ще осигури възможност за сателитно наблюдение на Северния полюс.

Южнокорейски източници, цитирани от “Комерсант”, съобщили, че ракетата ще е готова за полет до края на тази седмица. В понеделник на севернокорейския космодрум Сохе бе монтирана първата степен на ракетата, а следващите ще бъдат добавени до “три-четири дни”. След като сателитът бъде изведен в орбита, отломки от ракетата се очаква да паднат в Жълто море западно от Корейския полуостров, също и в морската акватория източно от филипинското крайбрежие.

Предстоящото изстрелване на севернокорейска ракета с голям обсег ще е вече второ за годината - през април, в рамките на тържествата по повод 100-годишнината от рождението на Ким Ир-сен, основателя на КНДР, Пхенян извърши неуспешен пуск на балистична ракета “Инха-3″, способна да носи ядрен заряд. Новият ръководител на Северна Корея от същата управляваща династия Ким - Ким Чен-ун, се реши на тази стъпка, независимо че тя не само наруши споразумението със САЩ да доставят на Пхенян храни срещу мораториум върху ракетно-ядрените разработки, но бе и в разрез с резолюция 1874 на Съвета за сигурност на ООН,  забраняваща на КНДР да изстрелва балистични ракети.

Световната общност демонстрира тази пролет остро несъгласие с действията на Пхенян, което принуди новите власти в КНДР да забавят осъществяването на своите ракетно-ядрени амбиции. Редица експерти дори заявиха, че след идването на нов ръководител очакват политическо затопляне в Северна Корея и виждат в изпитанието на “Инха-3″ отзвук от минали времена.

Последните събития в КНДР обаче погребаха плахите надежди, че след смъртта на предишния й лидер Ким Чен-ир миналия декември страната на идеите чучхе ще прави предпазливи стъпки към либерализация на режима, подновяване на шестстранните преговори по ядрения проблем на КНДР и постепенно излизане от международната изолация.

Миналата седмица Ким Чен-ун предприе ключова рокада в силовите структури: назначи нов министър на отбраната, генерал Ким Кьок-сик - един от главните ястреби в Пхенян (тъкмо той командваше севернокорейските сили по време на предполагаемата торпедна атака срещу южнокорейската корвета “Чхонан”, потопена в Жълто море през 2010 г.). Назначението на Ким Кьок-сик, фанатично предан на вожда, доказва според експерти стремежа на Ким Чен-ун да засили контрола си върху милионната армия на страната и представлява “демонстрация на сила” пред съседите й от региона и пред САЩ, пише “Комерсант”.

Също такава демонстрация на сила в навечерието на декемврийските избори в Южна Корея и на японските избори през януари се очаква да стане и обявеното ново изстрелване на космическа ракета, коментира вестникът. Пхенян за пореден път прилага тактиката, изпробвана неведнъж през последните десетилетия - използва ракетно-ядрените си програми като основен лост за натиск върху световната общност, насрочвайки изпитания на нови разработки така, че да съвпаднат с международни събития, от които пряко ще зависи оцеляването ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване