12/04/12 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Стоп на руските оръжия, казва Сенатът на САЩ

Хеликоптерът КА-52 “Алигатор”. Снимка: от тв екрана

С поправка във военния бюджет на САЩ Сенатът забрани на Пентагона да сътрудничи с руската компания “Рособоронекспорт”. Повод станаха нейните оръжейни доставки за Сирия, пише в. “Комерсант”.

Искането на Сената е подкрепено и от Камарата на представителите в Конгреса, тъй че санкциите срещу “Рособоронекспорт” може да влязат в сила още до края на годината, посочва всекидневникът.

“Цялата номенклатура на доставките за Сирия бе легална, а продаваните оръжия - с чисто отбранителен характер”, твърди обаче негов източник, близък до руската система за военнотехническо сътрудничество. И напомня, че Съветът за сигурност на ООН не е наложил никакви санкции на Дамаск. “Рособоронекспорт” не дава официален коментар, отбелязва “Комерсант”.

Президентът на САЩ Барак Обама “ще наложи вето на сенаторското предложение”, за да “разведри напрежението в двустранните отношения”, надява се друг събеседник на изданието. При всяко положение американската забрана няма да засегне сключените по-рано договори, а след време ще може да бъде заобиколена, коментират руски военни експерти, цитирани в материала.

“Трябва да изключим от схемата “Рособоронекспорт” и да доставяме техниката чрез друг посредник”, предлага един подобен вариант аналитикът Руслан Пухов.

Експерти на “Росийская газета” са убедени, че решението на Сената може да нанесе не само политически, но и преки материални щети на военното сътрудничество между Москва и Вашингтон.

През ноември Пентагонът уведоми законодателите в САЩ, че смята да купи от “Рособоронекспорт” още 12 хеликоптера Ми-17 за армията на Афганистан на стойност 217,7 милиона долара. Русия вече достави поръчаните преди от САЩ за Кабул 21 хеликоптера за 375 милиона долара. Договорът предвижда обслужване на техниката и доставка на резервни части, уточнява руският официоз.

Според “Новие известия”, който се позовава на американски източници, може да бъде застрашена руска хеликоптерна сделка с Пентагона в размер на близо един милиард долара.

Руското Външно остро осъди решението на Сената, пише вестникът. “Москва не желае двустранното сътрудничество да понесе щети заради вредни умонастроения”, заявява пред него заместник-министърът Сергей Рябков.

Решението на сенаторите в САЩ е нелогично и “ще създаде повече проблеми за самите американци, които ще трябва скоро да напуснат Афганистан и да прехвърлят на афганистанците въпросите около сигурността на страната”, смята експертът Руслан Пухов, говорил и пред този вестник.

Ако руската техника бъде сменена със западна, летателният състав и наземният персонал ще трябва да бъдат обучавани наново. За американската хазна това ще е далеч по-скъпо, отколкото да използва непретенциозните Ми-17, с които афганистанците вече са свикнали. Затова Пентагонът е против развалянето на хеликоптерната сделка с Москва, обяснява наблюдателят.

Правителството на САЩ вече е замразявало оръжейни сделки с Русия през 2006-2010 г. заради подозрения, че Москва снабдява с ракетни технологии Иран. Ограниченията бяха вдигнати, след като Русия подкрепи санкциите на Съвета за сигурност срещу Ислямската република.

Американците впрочем проявяват доста прагматичен подход, щом стане дума за санкции; дори през периода на ембаргото срещу “Рособоронекспорт” - през 2007 г., Пентагонът купи от Русия 22 хеликоптера за иракската армия на стойност 158 милиона долара. Може би властите в САЩ и този път ще предпочетат да действат гъвкаво, за да финализират сделката, добавя “Новие известия”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване