12/04/12 05:19
(http://www.klassa.bg/)

Сърби обжалват присъдите си пред трибунала в Хага

Трибуналът в Хага за военни престъпления в бивша Югославия ще разгледа днес молбите за обжалване на присъдите от двама босненски сърби - братовчедите Милан и Средойе Лукич, осъдени съответно на доживотен затвор и на 30 г.

Двамата внесоха молбите за преразглеждане на присъдите си през 2009 г. с довода, че по време на делата срещу тях са допуснати "съществени фактологически грешки". В същото време прокуратурата е внесла иск за увеличаване на присъдата на Средойе Лукич.
През 2009 г. съдебен състав призна Милан Лукич (45) за виновен в убийството на 132 босненски мюсюлмани. Според юготрибунала той е участвал в изгарянето на 119 живи мюсюлмани, хванати в капан в две сгради от паравоенни формирования при два различни случая през юни 1992 г. в района на Вишеград.
Средойе Лукич (51) е присъствал на едно от зверствата. Макар да няма преки доказателства за участието на Средойе в палежите, според съдиите самото му присъствие и то въоръжен, е "допринесло за смъртта на жертвите.
Милан Лукич е създател на отряд, известен като "Белите орли" или "Отмъстителите", който е действал в тясно сътрудничество със сръбската армия и полиция в периода 1992-1994 г. Той беше предаден на трибунала в Хага през февруари 2006 г., след като беше арестуван в Аржентина година по-рано.
Средойе Лукич пък се е укривал в Русия, докато не се е предал сам на босненските сръбски власти през септември 2005 г. и след това изпратен в Хага.
И двамата бяха в списъка на 10-те най-издирвани за военни престъпления сърби.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване