12/05/12 15:30
(http://www.klassa.bg/)

200 учени поискаха оставката на образователния министър заради опорочените конкурсни процедури

 Министърът на образованието Сергей Игнатов да даде обяснения в парламента по случая с класираните проекти по Фонд "Научни изследвания". Това предложи президентът Росен Плевнелиев, след като днес над 200 учени излязоха на протест и поискаха оставката на образователния министър.

Плевнелиев бе запитан за коментар на исканията на учени - министърът на образованието и науката Сергей Игнатов да подаде оставка заради съмнения за злоупотреби с фонд „Научни изследвания”.
„Няма обществена поръчка, по която да няма печеливши и губещи, и винаги губещите са давали всичко от себе си, за да може да се чуе и техният глас. Няма нищо лошо”, коментира президентът пред журналисти по повод исканията на учените да се преразгледа конкурсът „Финансиране на фундаментални, научни и научно-приложни изследвания в приоритетни области”.
По думите на Плевнелиев - именно затова е добре да се чуят аргументите на министъра и на комисиите – защо са избрали точно тези проекти да спечелят, какъв е смисълът на проектите, защо са конкурентоспособни, как ще допринесат за държавата.
Сергей Игнатов обвини учените, че протестът им е политически.
Във фонда тече одит, който не е показал фрапиращи нарушения от 2009 г. до сега, каза министърът. Той добави, че на 10 декември започва процедурата, когато всеки засегнат може да провери своята рецензия, и да подаде възражение. Ако се приеме възражението, неговият проект ще бъде финансиран. Ако се установят нарушения, ще се вземат съответните мерки.
Доцент Христо Димов от СУ „Св. Климент Охридски“ каза, че протестиращите искат да се спре тази сесия, да не се раздават пари преди одита. Той добави, че в България се извършва геноцид срещу истинската българска наука. Протестиращите учени искат още - да се огласи кои са рецензентите и колко рецензии са написали на последния конкурс за научни изследвания. Пред вратата на министерството протестиращите оставиха мръсно бельо и развалени домати.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване