12/05/12 13:51
(http://www.klassa.bg/)

„Булгаргаз“ предлага понижение на цената на газа с около 9% от януари

„Булгаргаз“ ЕАД ще предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цената на природния газ на едро за първото тримесечие на 2013 г. да е по-ниска с около 9% спрямо настоящата. Това съобщи пред журналисти в сряда шефът на газовата фирма Димитър Гогов, уточнявайки, че заявлението ще бъде внесено при регулатора в началото на следващата седмица, като тогава в него ще бъде посочена и точната цифра на поевтиняването. Намалението на цената на синьото гориво стана възможно главно заради подписването през ноември на новия договор с „Газпром“ за доставки на газ, в който бяха договорени значително по-ниски от настоящите цени.

Гогов прогнозира, че през следващата година общата консумация на природен газ у нас ще бъде приблизително колкото през 2012 г., т.е. около 3 млрд. куб. м.

Клаузите на новите договори с фирмите, на които „Булгаргаз“ продава газ вече са напълно готови и от петък започва сключването на договори с тях (за една или две години), съобщи още Димитър Гогов. Той посочи, че е желателно въпросните договори да бъдат сключени през следващата седмица, тъй като до края на годината „Булгаргаз“ трябва да подаде и съответната заявка до „Газпром“ за доставките през 2013 г.

За да се подсигури относно заплащането навреме на доставения газ, „Булгаргаз“ е предвидил в договорите с клиентите си заявените за всеки месец количества да се плащат авансово в началото на периода или пък няколко дни след приключване на дадения месец, като обаче се предостави банкова гаранция. Подобни са и опциите в договора на „Булгаргаз“ с „Газпром“, подчерта Гогов. За заявени предварително, но не закупени от фирмите количества синьо гориво ще се заплаща, само ако и „Газпром“ предяви такива искания към „Булгаргаз“ в края на съответната година. Но за 2012 г. едва ли ще се случи това, добави шефът на газовата фирма. По думите му, по-сложен е въпросът, когато се поискат по-големи от заявените количества, което обикновено се случва през зимата. В такъв случай има вероятност „Газпром“ да поиска тези количества да се заплащат на по-висока цена, а същото от своите клиенти би поискал и „Булгаргаз“.

Относно задълженията на други фирми към „Булгаргаз“ Гогов коментира, че топлофикациите в страната към момента дължат на дружеството общо около 184 млн. лв., като от тях софийската топлофикация има задължения от около 167 млн. лв. „Булгаргаз“ разглежда като „крайна мярка“ спирането на газа на длъжниците си, каквато е „Топлофикация София“. Но и до това може да се прибегне, тъй като при финансови затруднения на газовата компания може да бъдат възпрепятствани доставките и на изрядните клиенти, обясни Гогов. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване