12/05/12 15:28
(http://www.klassa.bg/)

Максималният осигурителен праг се повишава на 2200 лв.

 2200 лева ще е максималният осигурителен праг, при досегашен 2000 лв., приеха депутатите при гласуването на второ четене на Закона за бюджета на Държавно обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. За самоосигуряващите се лица минималният осигурителен праг при доходи до 5400 лева ще бъде 420 лева, а за доходи над 7500 лева – 550 лева. Минималният месечен осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите се запазва на 240 лева.

 Минималната пенсия за прослужено време, която сега е 136 лв., от януари 2013 г. става 145 лв., а от април – 150 лв. По време на обсъждането Мая Манолова (Коалиция за България) предложи минималната пенсия да стане 270 лв. от 1 януари 2013 г. Според нея е логично, след като се увеличава минимална заплата на 310 лв., да се увеличи и минималната пенсия. Управляващите не приеха аргументите й.

 Мартин Димитров (Синята коалиция) предложи майчинските да са колкото минималната работна заплата, т.е. 310 лв. По думите му, необходими са 30 милиона лева повече, за да може парите на месец за майчинството да станат със 70 лева повече. Това предложение обаче също не беше прието от мнозинството и майчинските остава 240 лв. и през следващата година.

 Като цяло приходите в Държавното обществено осигуряване за 2013 година се планира да бъдат 9.055 млрд. лв. Разходите ще възлизат на почти същата сума.

От Коалиция за България предложиха увеличение на приходната част с близо 700 милиона лева.
Емилия Масларова обясни, че парите могат да дойдат от повишаване на фонд "Безработица" с 1%, от фонд "Пенсии" и от увеличаване на максималния осигурителен доход. Тя нарече предизборното увеличение на пенсиите догодина символично“. Социалният министър Тотю Младенов обаче заяви, че от първия ден правителството е започнало реформа в пенсионната система. „От тази гледна точка имаме възможност, въпреки кризата през следващата година да увеличим пенсиите със средно 9,8%“, обясни той, допълвайки, че от януари минималната месечна заплата става 310 лв. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване