12/05/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Украйна пред заплаха от ХИВ епидемия

Асошиейтед прес 

Андрей Мандрикин, затворник в затвор No 85 извън Киев, е ХИВ позитивен. Той изглежда изнемощял и далеч по-възрастен за своите 35 години. При все това Мандрикин е в доста по-добро положение от десетките хиляди негови сънародници, защото има шанса да получи лечение в разгара на “най-лошата епидемия на СПИН в Европа”, както я определи Световната здравна организация.

Преди световният ден за борба със СПИН, отбелязан на 1 декември, редица международни организации призоваха украинското правителство да увеличи субсидиите за лечение и да положи повече усилия да спре разпространението на ХИВ вируса извън високорисковите групи и сред останалата част от населението, където дори е по-трудно да се наложи контрол върху болестта.

Приблизително 230 000 украинци, или около 0.8 на сто от хората на възраст между 15 и 49 години, живеят с ХИВ - вирусът, който причинява СПИН. Около 120 000 спешно се нуждаят от антиретровирално лечение, което значително може да удължи и подобри качеството на живота им. Но поради недостиг на държавни средства едва по-малко от четвърт от тях имат достъп до лекарства - което е сред най-ниските показатели в света.

СПИН епидемията в Украйна все още е концентрирана сред високорисковите групи, като интравенозните наркомани, проститутките, хомосексуалните и затворниците. Но близо половината от регистрираните нови случаи за миналата година се дължат на полови контакти между хетеросексуални без предпазни средства.

“Бавно, но сигурно епидемията се мести от най-изложената на риск и уязвима част от населението към общата маса”, зави Никола Канто от Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, отговарящ за дейността на организацията в Източна Европа и Централна Азия. “За момента в Украйна не се вземат достатъчно мерки за лечение на болестта.”

Позорът също е голям проблем за ХИВ-позитивните в Украйна. 65-годишната Лилия, която отказа да назове фамилията си, наскоро е присъствала на курс как да съобщи на 9-годишната си правнучка, че има ХИВ. Заради диагнозата на момичето, заразено още при раждане от злоупотребяващата с наркотици майка, й е било отказано място в предучилищна паралелка.

“Хората са като вълци, те не разбират”, казва Лилия. “Ако някои от родителите разберат за болестта, биха изяли детето.”

И докато в останалата част от света епидемията от СПИН се е постабилизирала, в Източна Европа и Централна Азия тя все още прогресира, смята Канто.

За 2011 г. в Украйна са обявени 21 200 нови случаи, което е най-високият брой, откакто бившата съветска република регистрира първия си случай през 1987 г., и е равно на растеж от 3 процента в сравнение с 2010 г. В резултат на ограниченото и често ненавременно лечение броят на свързаните със СПИН смъртни случаи за миналата година е нараснал със 17 на сто - близо 3800.

Преди две години Мандрикин бе на ръба да стане част от тази статистика, след като нивото на жизненоважни имунни клетки CD4 - те служат за измерване на силата на имунната система - в неговия организъм спадна до 11. Нормалният брой на CD4 в тялото на здрав човек обикновено е над 600.

“Лежах в болницата и умирах”, казва Мандрикин, който излежава четвърта си присъда от 7 години за грабеж. “Това е страшна болест.”

Сега, след двете години на лечение в малката затворническа клиника, броят на неговите CD4 се е покачил на 159 и той се чувства много по-добре, макар да изглежда изтощен и да е твърде слаб да работи в работилницата на затвора, който е със средно ниво на сигурност.

За момента украинското правителство се фокусира главно върху тестването и третирането на стандартните случаи сред общото население.

Антиретровиралното лечение на повече от 1000 затворници, както и на близо 10 000 ХИВ пациенти из цялата страна, които освен това се нуждаят от лечение за ...

Публикувана на 12/05/12 22:15 http://e-vestnik.bg/16307/ukrayna-pred-zaplaha-ot-hiv-epidemiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване