12/06/12 17:02
(http://www.klassa.bg/)

75% от сайтовете в ЕС за продажби на филми, игри и музика са некоректни към потребителите


Над 75% от уебсайтове за продажба на игри, книги, видеофилми и музика, които могат да бъдат изтеглени на компютър или на мобилно устройство, са некоректни в една или друга степен по отношение защита правата на потребителите. Това е констатирала наскоро завършила проверка на Европейската комисия на 333 сайта (почти половината продаващи игри) в целия ЕС. Най-тревожен в случая е фактът, че сред целевата публика на тези сайтове има и уязвими потребители, а именно – деца.

Потребителите трябва да се ориентират в лабиринт от договорни условия, за да разберат колко ще трябва да платят за изтегления филм например. Децата пък често биват подлъгвани да купят стоки, свързани с игри, за които се предполага, че са безплатни, но не са. Освен това в случай на възникнал проблем често пъти е трудно да се установи контакт с отдела за следпродажбено обслужване, тъй като на повече от една трета от уебсайтовете липсват данни за връзка.

По-конкретно ЕК е установила, че при 69% от проверените сайтове има неравноправи клаузи, свързани с това, че: търговецът не поема отговорност, в случай че изтегленият продукт повреди устройството на потребителя; потребителите са възпрепятствани да упражнят правото си за уреждане на спора по съдебен път; потребителите нямат право да получат нов продукт или да поискат да им бъдат възстановени разходите, в случай че изтегленият продукт не работи.

При над половината от сайтовете липсва съществена да потребителя информация, като например че дадени книги или филми могат да се ползват само в страната, в която живеят или че рекламираните като “безплатни“ игри всъщност на по-късен етап се заплащат.

В резултат на посоченото по препоръка на ЕК националните органи за защита на потребителите вече са започнали да се свързват със съответните дружествата, като изискват от тях да представят обяснения или да коригират своите уебсайтове. Тези, които не го направят, са заплашени от съдебни мерки, водещи до налагане на глоби или дори закриване на уебсайтовете им. Националните правоприлагащи органи ще представят на ЕК доклади до есента на 2013 г. а комисията ще изготви обобщен доклад относно резултатите.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване