12/06/12 11:32
(http://radiomilena.com/)

Бургас празнува Никулден

3 1024x685 Бургас празнува Никулден

С безплатен рибен курбан подслаждат днешния си празник бургазлии. Той се раздава на три пункта в града – до Часовника, до Грамофона на ул. „Богориди“ и в „Меден рудник“ ( втората спирка на 211). Гозбата бе осветена от Сливенския митрополит дядо Иоаникий, с пожелание за здраве за всички бургазлии. Раздава се и чернокоп на скара, в чието приготвяне се включиха кметът Димитър Николов и командирът на Военноморска база – Бургас комодор Митко Петев. Тази година за приготвянето на храната помагат военнослужещи от базата, които за атракция дори докараха военно-полева кухня до Часовника.

Тържествата са в разгара си. Програмата включва поредица празнични концерти, изложби, спортни прояви.

За първи път литийното шествие завърши не на Моста, който е в ремонт, а на Пристанище Бургас. Там в морето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари, под съпровода на корабни сирени. Това е една хубава репетиция за догодина, когато ще се изпълнява проект за осигуряване на обществен достъп до част от пристанището, с изграждането на съответната инфраструктура за пешеходци, автомобили и велосипеди. Така ще бъде поправено едно недоразумение с десетилетна давност, заради което бургазлии не могат свободно да стигнат до морето през порта.

По традиция в 150-годишната сграда на Етнографския музей беше осветена празнична никулденска трапеза. Там кметът Димитър Николов разчупи ритуалната погача, която показа, че догодина в Бургас ще се раждат повече момичета.

“Нека 2013-та да е здрава за всички мои съграждани и да имаме още повече поводи да се гордеем, че сме бургазлии”, каза кметът.

4 Бургас празнува Никулден

 Бургас празнува Никулден

bookmark Бургас празнува Никулденsvejo Бургас празнува Никулденgoogle Бургас празнува Никулденdelicious Бургас празнува Никулденstumbleupon Бургас празнува Никулденfacebook Бургас празнува НикулденСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване