12/06/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: “Бельото като дискурс” или за обругаването на хуманитаристиката

Няма да коментирам евентуалната непочтеност и дори евентуалния престъпен състав, допуснати при класирането и финансирането на научните проекти от Сесия 2012 г. на Фонд „Научни изследвания” – сигурен съм, че от формална гледна точка всичко е съобразено с буквата на съответните нормативни актове.

Ако член-коресподентът на БАН и бивш шеф на Фонда, математикът Хорозов, не беше дал в интервюто си по Канал 3 (предаване „5 за 4”) на 26 ноември 2012 г. като назидателен пример за псевдонаука проект, в който не участвам, но с който съм повече от добре запознат, нямаше да пиша този текст.

Става въпрос, разбира се, за „Бельото като дискурс”. Това заглавие стана емблема на протестите срещу предполагаемите нарушения във фонда “Научни изследвания”, въпреки че проектът няма нищо общо нито със сегашната, нито с която и да е от предишните сесии на Фонда.

Това е първоначалното заглавие на проекта. Сборникът, публикуван електронно, носи малко по-различно заглавие: „Дискурсите на бельото”. Чл.-кор. на БАН Хорозов си послужи точно с този проект (защото бил “разбираем” и най-важното – “пикантен”), за да илюстрира какви псевдоучени печелят 660 000 лв. в настоящата сесия на Фонда (до края на разговора и Хорозов, и С. Диков наричаха две от авторките в сборника „специалистките по бельото” с откровено иронична отсянка), макар че повечето зрители останаха с впечатлението, че именно „Бельото като дискурс” е спечелил тази немалка за нашите мащаби сума. Ръководителят на проекта проф. д-р Георг Краев беше идентифициран от водещия Сашо Диков като „журналист”(?!?), а от Хорозов като “пишещ по сексуални въпроси” (?!?)

Електронният сборник излиза през 2010 г. и никога не е бил финансиран от Фонда „Научни изследвания”.

Става въпрос за друго.

Математици, физици, химици и други представители на „точните науки” обсъждат по същество проект в областта на семиотиката, което е върхът на непрофесионализма – въпреки че целта им е да ни убедят, че именно те са професионалистите и истинските учени. (Някакъв физик – sic! – вчера каза в очите на министъра Сергей Игнатов, че за него той не е никакъв професор: явно физикът е също така експерт в областта и на египтологията, и на историята като цяло). За да докажат тезата си, четат откъси от публикувания сборник, придружени от съответния ироничен коментар. За този тип четене народът има подходяща приказка: „четат така, както дяволът чете евангелието”.

Но това е по-малката беля.

По-голямата е, че протестиращите учени – предимно от областта на т. нар. „точни науки” – се опитват да дискредитират в очите и на българската, пък и на световната научна общност българската хуманитаристика, която е най-продаваемият български интелектуален продукт извън България. На нов глас се възпроизвежда изконното противопоставяне между природните науки и науките за човека (хуманитаристиката) – нещо, което сме гледали неведнъж, но което сега придобива уродливи измерения, тъй като става въпрос за пари. Хуманитаристиката е псевдонаука – вижте „Бельото като дискурс”! – ние представляваме истинската и фундаменталната наука. Обаче загадъчно не коментират „науката”, правеща се например в НАТФИЗ (вероятно защото атаката започна от театроведката Мирослава Кортенска, макар че напоследък почнаха да се разграничават от нея), професорската длъжност на Стефан Данаилов, който не владее правописа, и т.н.

Проследете публикаваната връзка към сборника „Дискурсите на бельото”, за да се запознаете изцяло с него, ако проявявате любопитство.

Тук публикувам два откъса от него, които са в достатъчна степен представителни за неговата същина.

*

Из послеслова на проф. Иван Касабов, дфн: “На пръв поглед проблематизирането на темата за бельото не изглежда особено сериозно занимание. Бельото ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване