12/06/12 13:39
(http://www.klassa.bg/)

В щата Вашингтон празнуват - марихуаната и еднополовите бракове вече са разрешени

В американския щат Вашингтон в четвъртък влизат в сила поправки в законодателството, които разрешават на жителите да употребяват марихуана и да сключват еднополови бракове, предаде Ен Би Си. Двата закона бяха одобрени с референдум, които се проведе едновременно с президентските избори.
Вашингтон става първият американски щат, който легализира тревата. От 1998 г. в щата бе разрешено тя да се използва само за медицински цели. Сега жителите на щата ще могат да пушат канабис у дома си, ако са по-възрастни от 21 години и количеството не превишава една унция (28,3 г). Използването на обществени места и занапред ще се наказва с глоба.
Остава неясно обаче как хората ще си набавят легално тревата. Според закона, още поне една година това ще бъде закононарушение. Освен това според федералното законодателство това продължава да е наказуемо и подлежи на арест, отбелязва АП.
Независимо от препятствията, жителите на Вашингтон смятат да празнуват влизането в сила на поправката и дори предизвикателно да пушат на публични места, като например известната кула „Спейс Нийдъл“ – символ на Сиатъл
Освен във Вашингтон, марихуаната скоро ще бъде легализирана и в Колорадо, където също гражданите се обявиха „за“ на референдум по време на президентските избори. В този щат дори ще бъде разрешено хората сами да си отглеждат тревата. Чака се само подписът на губернатора.
Губернаторът на Вашингтон подписа вече и закона за признаване на еднополовите бракове, който също влиза в сила в четвъртък. От този ден местните власти ще започнат да приемат молби за такива бракосъчетания и първото може да стане още в неделя. „Това е исторически ден за Вашингтон. Дълги години го чакахме, като вървяхме крачка по крачка“, каза развълнуват губернаторът Крис Грегор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване