12/06/12 19:28
(http://radiomilena.com/)

Несебър отбеляза Никулден

24 Несебър отбеляза Никулден

С тържествена литургия, водосвет и хвърляне на венци в морето Несебър отбеляза Никулден. По традиция църквата „Св. Успение Богородично” събра миряните на сутрешно празнично богослужение, за да отдадат почит на светеца- покровител на морето Св. Николай Чудотворец. Малко по-късно литийното шествие стигна до Морска гара, където жителите на града се бяха събрали за традиционния водосвет за здраве.

 

Отец Петър от църквата „Св. Успение Богородично” благослови присъстващите и им напомни да влизат в морето с молитва към Св. Николай, който ще ги закриля от морската стихия. Той не пропусна да поздрави и именника – кметa на Несебър Николай Димитров и му пожела да управлява с мъдрост града.

 

В обръщение към съгражданите си Николай Димитров обеща да продължи да работи за по-чисто море, с което традиционните поминъци на града- рибарство и туризъм да бъдат защитени. „Здраве и късмет желая на всички, свързани с Несебър. Дано Свети Николай Чудотворец ни закриля и с неговата милост рибарите да се прибират при семействата си, а градът да върви само напред. Дано бди над всеки дом и нека във всяко наше действие усещаме неговата закрила” пожела градоначалникът. Детски фолклорен състав към Общинската школа за изкуства сгря несебърлии с кръшни танци.

 

Веднага след богослужението всички се подкрепиха с почерпка, организирана от община Несебър и местното Тракийско дружество. Докато раздаваше храна на по-срамежливите,  Виолета Георгиева от тракийския клуб сподели, че организацията с радост се включва в един от най-важните празници на Несебър. „За всеки тук днес е празник. Градът ни живее от морето, а ние сме благословени, че сме родени в Несебър. Тук всеки камък носи история, светът се гордее с наследството, чиито пазители сме ние. В кръвта ни тече солена вода.С морето е свързано и миналото ни, и бъдещето ни.”

14 Несебър отбеляза Никулден

След празничната програма жителите на Несебър се отправиха към малък кораб, с който влязоха в морето, за да хвърлят венци в памет на загиналите моряци.  Най-малкият член на тържествения екипаж се оказа едва осеммесечният Христо Бесалев. Синът на един от рибарите на кораба- Христо Бесалев- старши не се уплаши от шума на корабните машини и с интерес изгледа церемонията. „Малкият Ицо е закърмен с любов към морето, той е истинско морско чедо и за нас бе съвсем естествено още на първия му Никулден да го направим част от традицията.” каза майката Мима Иванова.

31 Несебър отбеляза Никулден

 Несебър отбеляза Никулден

bookmark Несебър отбеляза Никулденsvejo Несебър отбеляза Никулденgoogle Несебър отбеляза Никулденdelicious Несебър отбеляза Никулденstumbleupon Несебър отбеляза Никулденfacebook Несебър отбеляза НикулденСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване