12/06/12 15:16
(http://www.klassa.bg/)

Обама, Меркел и Путин са тримата най-влиятелни хора на планетата

Руският лидер Владимир Путин отстъпи второто място на германския канцлер Ангела Меркел в списъка на най-влиятелните хора на планетата, но не можа да се пребори с Барак Обама, предаде Би Би Си. Американското списание „Форбс“ публикува годишната класация, в която влязоха политици, бизнесмени, финансисти, филантропи и духовни водачи. Списъкът за 2012 г. включва 71 имена, по едно за всеки 100 милиона жители на Земята.
Критериите са няколко. На първо място кандидатите трябва да имат власт над максимален брой хора. По този начин папа Бенедикт XVI, духовен лидер на над 1 милиард католици, зае 5-то място, а Майкъл Дюк – изпълнителен директор на мрежата магазини Walmart, в които работят 2 милиона души е 17-ти.
Включен е и финансов показател – за държавните глави това е БВП, за шефовете на компании – активите и доходите на фирмите. Взето е под внимание и личното богатство, както и природните ресурси на страната. Така най-богатият в света човек Карлос Слим зае 11 място, а кралят на Саудитска Арабия Абдула Бин Абдул Азиз-7-мо, при огромните запаси на петрол в страната му.
Когато са поставяли кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг на 16-та позиция авторите на класацията са взели предвид, че той е едновременно политик, милиардер, медиен магнат и филантроп.
„Руският автократ Владимир Путин заема 3-то място, благодарение на това, че често демонстрира своята сила, например, когато хвърля зад решетките протестиращи“. Така обяснява списанието своя избор в съпровождащите списъка бележки. В същото време Дмитрий Медведев е едва на 61-ва позиция.
Всеки от 10-те редактора на „Форбс е направил своя класация и после те са били слети в една въз основа на набрания бал.
Всички са били единодушни, когато за втора поредна година са поставили начело американския президент Барак Обама. С победата си на изборите той получи още 4 години, за да реализира програмата си. При това е главнокомандващ на най-мощната армия в света и президент на една свърхдържава. Меркел е класирана втора, защото Германия остава водеща страна в ЕС и съдбата на еврозоната зависи от решенията на канцлера.
В сравнение с миналогодишният списък от него са отпаднали доскорошният лидер на Китай Ху Цзинтао и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която няма да има втори мандат.
В списъка има българска „следа“ - президентът на Бразилия Дилма Русеф е 18-та.

Първата десетка:
1. Барак Обама, президент на САЩ
2. Ангела Меркел, канцлер на Германия
3. Владимир Путин, президент на Русия
4. Бил Гейтс, съпредседател на Фонда Бил и Мелинда Гейтс
5. Папа Бенедикт XVI, глава на Римокатолическата църква
6. Бен Бернанке, шеф на Федералния резерв на САЩ
7. Абдула Бин Абдул Азиз, крал на Саудитска Арабия
8. Марио Драги, председател на ЕЦБ
9. Си Цзинпин, генерален секретар на ЦК на ККП.
10. Дейвид Камерън, премиер на Великобритания

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване