12/06/12 17:09
(http://www.klassa.bg/)

Планираният бюджетен дефицит за 2013 г. е в размер на над 800 млн. лв.

 Планираният бюджетен дефицит за 2013 г. се предвижда да бъде 802.6 млн. лв. и ще се покрие чрез вътрешно финансиране. Това приеха депутатите при гласуването на второ четене на параметрите на Закона за бюджет 2013 г. Бюджетните приходи за следващата година ще възлизат на над 18.41 млрд. лв., а разходите – на близо 19.21 млрд. лв. Вноската в общия бюджет на ЕС ще е в размер на 908 млн. лв. Основната част от бюджетните приходи – 16.64 млрд. лв., се предвижда да бъдат осигурени чрез корпоративния данък.

 Народните представители гласуваха разходите на администрацията на президента през следващата година да са 6.33 млн. лв., а на Министерски съвет – 72.6 млн. лв. Министерствата, чиито разходи през 2013 г. ще надминават 1 млрд. лв са МВР (1.31 млрд. лв.) и Министерството на отбраната (1.08 млрд. лв.), а близки до 1 млрд. лв. са средствата на социалното министерство.

 В бюджета са предвидени и близо 120 млн. лв. резерв за т.нар. „непредвидени и неотложни разходи“, които се изразходват по усмотрение на правителството. Около 70 млн. лв. от посочените средства са предназначени за предотвратяване или преодоляване на природни бедствия.

 По време на обсъждането депутатите Румен Овчаров, Пламен Орешарски и др. предложиха да се утвърди увеличаване на предоставените държавни гаранции от Министерски съвет на Българската банка за развитие с до 600 млн. лв., с цел облекчаване достъпа до кредитиране на малкия бизнес. Предложението не беше прието от мнозинството.

 Депутатите приеха през 2013 г. максималният размер на новия държавен дълг да не надвишава 2 млрд. лв., а в края на годината общият дълг би трябвало да е под 14.6 млрд. лв. Правителството има право през следващата година да издава държавни гаранции на обща стойност до 100 млн. лв.

 През следващата година предоставените от държавата на лечебни заведения с държавно и общинско участие средства за погасяване на задълженията им или за капиталови разходи ще се отразяват като увеличение на капитала им.

 „Това е възможно най-добрият бюджет като се имат предвид парите, с които разполагаме.“ Това коментира в Царево премиерът Бойко Борисов по повод на приемането на бюджета за следващата година в парламента. В Царево премиерът заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова откри обновения исторически музей. "Ще има повече пари за образование, за здравеопазване, много пари за култура, археология – традиционно за това, за което винаги сме давали – за инфраструктура, и за всичко останало", продължи премиерът, цитиран от Агенция "Фокус". "По принцип, когато Германия започва да слиза надолу, с много държави, които са свързани с нея и с нейната икономика, се случва същото. Затова правим и такъв консервативен бюджет, защото искаме да си пазим финансовата стабилност", продължи Борисов.

Той коментира, че "на България никой никога няма да й помогне. На Гърция, Испания и Португалия има кой да им помага. На нас никой няма да ни протегне ръка, ако сами не си свършим работата“. На въпрос дали ще зарадва пенсионерите за Коледа, Борисов отговори: "Ако има пари – с удоволствие, но ако няма пари - няма да изложим на риск фиска”.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване