12/06/12 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Разумът се е появил при гръбначните преди 550 млн. години след генна мутация

Разумът се появил при гръбначните животни преди около 550 милиона години вследствие на генна мутация. Това са установили британски учени от Единбургския университет, съобщава Лента.ру. Тяхното изследване е публикувано в сп. „Nature Neuroscience“.
Професор Сет Грант и неговият екип смятат, че преди 550 милиона година е станало някакво произшествие, вследствие на което са се удвоили постсинаптичните участъци на някои гени при гръбначните.
Учените са изследвали мишки, на които са били сменени определени генни сектори, отговарящи за когнитивните функции. Поведението им е било оценявано със специални тестове. На подобни тестове са били подлагани след това и хора.
Експериментът е показал, че една и съща група гени е свързана, както с еволюцията на умствените способности, така и с развитието на психическите заболявания. Това е пробив в разбирането на причината за този вид болести, който дава надежди за намиране на нов подход на лечение, отбелязва Джон Уилямс, шеф на отдела за неврология към фонда Wellcome Trust.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване