12/06/12 09:21
(http://www.klassa.bg/)

Рекорд: Продадоха рисунка на Рафаело за 30 млн лири

Аукционната къща Сотбис извади вчера на търг три великолепни творби от Ренесанса от престижната колекция Devonshire, която съдържа произведения на най-значимите автори от епохата, съобщиха световните агенции. Творбите са събирани от колекционера Уилям Кавендиш, дук на Девъншир, (1672-1729), личност с широка култура и големи финансови възможности. Сбирката наподобява музей, който съперничи с Британския.
„Глава на млад апостол” на Рафаело (1483-1520), изпълнена с черен молив, (37,5 x 27,8 см) тръгна от базова цена 15 млн лири и стигна 29.721.250 лири.
Става дума за изключително важно творение на италианския маестро. Рисунката е спомагателна към неговата пос.една картина, останала недовършена - «La Transfigurazione, която се намира във Ватиканския музей. Картината е била заръчана от кардинал Джули оди Медичи около 1516 година и се смята за едно от ключовите произведения на Ренесанса. Когато Рафаело умира неочаквано на 37 години, тялото му е изложено в ателието, а над него виси «La Transfigurazione».
С продажбата на „Глава на млад апостол” бе надминат предишният рекорд за старинна рисунка, който също принадлежеше на Рафаело - през 2009- та неговата „Глава на муза” бе продадена от аукционната къща Кристис в Лондон за 21 млн лири.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване