12/07/12 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

“Айфеловата кула на Сантяго” никне сред спорове

Франс прес

Издигайки се на 300 метра, кулата Костанера сентър (Costanera Center) в скоро време ще стане най-високият небостъргач в Южна Америка. Внушителната й структура, която вече се вижда почти от всяка точка на Сантяго, поражда противоположни мнения в страна, където социалното неравенство е крещящо.

От февруари, когато бе достигната най-високата точка на сградата, кулата стана очевиден ориентир в панорамата на чилийската столица, наред със статуята на Девата на връх Сан Кристобал и кулата Ентел.

По проект на аржентинския архитект Сесар Пели, който вече е създал кулите Петронас в Куала Лумпур, извисяващи се на над 450 метра в Малайзия, сградата е със 70 етажа и е разположена в самия бизнес център на Сантяго, наричан понякога Санатан. Тя се превръща в своеобразен символ на града, който е в разгара на промените и се намира в подножието на Андите.

Кулата ще има 41 асансьора и над 5500 паркинг места. Мега търговски център в непосредствена близост до сградата вече отвори врати, а още четири здания - луксозни хотели и офиси - трябва да оформят окончателния вид на проекта.

Безлична сграда

Съвременна, тази сграда с издължена форма, напълно остъклена и с цилиндричен връх, в същото време е твърде безлична, твърди архитектът Луис Едуардо Брезачини, президент на Колегията на архитектите в Чили.

“От архитектурна гледна точка това е интересна конструкция. Красива сграда”, коментира на свой ред архитектът и урбанист Хулио Уртадо, който е един от противниците на проекта.

Според инициаторите му противотрусните основи на кулата гарантират оцеляването й в силно земетръсна зона.

Общо 700 000 квадратни метра ще бъдат застроени върху терен с площ от 47 000 квадратни метра в квартал, който и без това е оживен и пренаселен, а това предизвика гнева на някои урбанисти и граждански групи.

“Става дума за 5% от населението на града (6 милиона души - бел. ред.), които се движат в един малък периметър. Хаосът, който това ще предизвика, ще бъде значим христоматиен пример”, предупреждава Уртадо.

“Айфеловата кула на Сантяго”

Авторите на проекта, един през друг, го представят като “най-внушителния търговски и архитектурен успех на Сантяго”, или пък като “символ на развитието” на Сантяго след кризата от 2009 година, която парализира строителните работи цели 10 месеца.

Германският бизнесмен Хорст Паулман, който ръководи дистрибуторската група Cencosud, участваща в проекта, чиято стойност е 1 милиард долара, подчертава, че Костанера сентър ще стане за Сантяго това, което е Айфеловата кула за Париж: неразделен символ на града.

Само че според критиците на този мега проект край река Мапочо той, разбира се, е израз на една изключителна икономическа конюнктура за Чили, но олицетворява също и капитализма, който триумфира с цената на социалното неравенство, което е сред най-големите в света.

През 2011 година Чили, чиято икономика в основната си част почива на нейните минерални ресурси, е начело на класацията на страните, в които неравенството на доходите е сред най-големите в клуба на 34-те страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според правителството 10% от най-богатите чилийци печелят 35 пъти повече, отколкото 10% от най-бедните хора в страната, докато според ОИСР средното съотношение е девет пъти.

“Кулата е символ на нарастването на богатството, което може да бъде видяно, но не и поделено в Чили. Тя е и символ на страна, която е пред вратите на развитие с брутални противоречия”, твърди Хулио Уртадо.

“В свят, в който елитът е толкова егоцентричен има малко пространство”, допълва той, изразявайки разочарованието на многото хора, изключени от чилийското икономическо “чудо”.

Гигантската кула обаче още отсега хвърля сянката си върху центъра на столицата и изграждането й трябва да приключи след няколко месеца - към края на април 2013 година.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване