12/07/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

“Вълци единаци” застрашават клетвата на Обама

Франс прес 

Барак Обама говори пред Общото събрание на ООН. Снимка: от тв екрана

Когато хиляди американци стъпчат на 21 януари тревата в парка “Нешънъл мол” в центъра на Вашингтон за церемонията по встъпване в длъжност на Барак Обама, около тях ще действат най-съвършените и добре обмислени мерки за гарантиране на сигурността на президента и присъстващите. Заплахата обаче може да дойде отвсякъде.

Повече от месец преди събитието, американските власти продължават да се безпокоят от фактора “неизвестна заплаха” - човек, който може да изникне от множеството, без никой да го заподозре - “социопатът, някой Тимъти Маквей”, обяснява Майкъл Кланси от ФБР, имайки предвид извършителя на атентата в град Оклахома през 1995 г., при който загинаха 168 и бяха ранени 680 души.

“Най-голяма заплаха - тази, от която сън не ви лови - е вълкът единак, изплъзващ се от радарите ни”, допълва заместник -директорът на отдела за борба с тероризма в интервю за Франс прес.

Както преди четири години, Барак Обама ще положи клетва пред Капитолия - сградата на Конгреса - в присъствието на бивши президенти, парламентаристи, членове на правителството и Върховния съд. През 2009 г. на огромната морава пред Капитолия се бяха събрали 1,8 милиона американци от всички краища на страната въпреки полярния мраз.

За предстоящата 57-ма клетва на американски президент “Сикрет сървис”, която отговаря за охраната на видни личности, работи “от доста време” съгласувано с ФБР, армията и вътрешното министерство.

“Работим усърдно, за да сме сигурни, че церемонията ще протече при пълна сигурност за онези, чиято охрана ни е възложена, и всички, които пристигнат във Вашингтон, за да присъстват на събитието”, обяснява говорителят на “Сикрет сървис” Браян Лиъри. Човешки мравуняк

Както и през 2009 г., в централата на ФБР във Вашингтон ще работи команден пост. В деня с главно Д - деня на гъмжилото, там ще има огромни екрани и свръхмодерни технологии за наблюдение, за да се поддържа постоянна връзка с екипите на място.

Десетки хиляди полицаи и войници бяха разположени преди четири години край Капитолия и на простиращия се на 3,2 километра парк. На предстоящата церемония броят им вероятно ще бъде сходен, макар какъв точно да не се знае.

Елитни снайперисти ще бъдат разположени на покривите по маршрута на президентския кортеж. В центъра на Вашингтон ще има и екипи за контрол, оборудвани с апаратура за откриване на оръжие за масово унищожение.

В очакване на 21 януари “ние всекидневно анализираме множеството заплахи (отправени в интернет) в сътрудничество със “Сикрет сървис”, за да установим кои от тях са реални и кои - не”, обяснява Майкъл Кланси.

“Същинско предизвикателство е да различиш потенциалния извършител от звучащия достоверно празнодумец . Най-трудно за нас е да зачитаме свободата на словото и същевременно да преценяваме рисковете”, подчертава той.

Атаката може да дойде отвсякъде. “Може да дойде от активисти на група за съпротива, която си казва: “Господи, този президент ще ни отнеме огнестрелното оръжие” или “Господи, имаме чернокож в Белия дом, какво ли ще ни се случи?”, или пък група, която смята, че президентът е толкова отдаден на международната общност, че внезапно може да се окажем в положение да използваме евро в страната си”, казва Кланси.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване