12/07/12 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Обвинени в корупция напират към парламента в Румъния

Франс прес

“Крада по-малко от другите”: с този странен лозунг кандидат на екопартия призовава румънските избиратели да гласуват за него, докато политическите партии са обвинявани, че подкрепят лица със съмнителна честност.

“Ако кажех, че не крада, хората нямаше да ми повярват”, обяснява Габриел Радуна, който се стреми към депутатски мандат в Яш Североизточна Румъния . Ярка реклама под формата на необичайно изказване в една страна, където “парламентарният имунитет все още се разглежда като щит срещу съдебно преследване”, отбелязва със съжаление бившият министър на правосъдието Каталин Предою.

Според преборяване, направено от Института за публична политика, близо десет депутати, които в момента са съдебно преследвани или съдени за корупция, се кандидатират отново, включително бивши министри.

Двадесет и двама други бяха обявени, че са в конфликт на интереси и следователно са несъвместими с упражняване на обществен мандат, според Националната агенция по прозрачността.

Алианс за чиста Румъния - коалиция на неправителствени организации, бореща се за морализиране на политическия живот, посочи в специализиран сайт случаи на непотизъм, на кандидати, осъдени вече за корупция, на бивши сътрудници на политическата полиция Секуритате.

Лидерът на партията, поставяна на трето място в изобрите, според социалогическите проучвания, Дан Дяконеску, скандален телевизионен бос, не се притеснява да се представи като шампион на борбата срещу корупцията, при положение, че е съден по обвинения в корупция.

Двете конкурентни коалиции - Социаллиберален съюз лявоцентристко мнозинство и Съюз Дясна Румъния дясноцентристка опозиция бяха разтърсени всяка една от скандал в разгара на предизборната кампания.

Алин Трашкулеску, депутат и кандидат на Съюз Дясна Румъния, бе обвинен от Националната дирекция за борба с корупцията, че е поискал до 350 000 евро от бизнесмен, обещавайки му да се намеси, за да му осигури договор с държавата.

Той бе изключен от Съюз Дясна Румъния.

Няколко дни по-късно срещу Йон Стан, депутат и кандидат на Социаллибералния съюз, бяха повдигнати подобни обвинения.

Социаллибералният съюз, който редовно критикува Националната дирекция за борба с корупцията, вече предизвика гнева на неправителствените организации като включи в своите листи Джиджи Бекали, спорния собственик на футболния клуб “Стяуа Букурещ”, обвинен по няколко случая от Националната дирекция за борба с корупцията и санкциониран за расистки и сексистки изказвания.

Един от съпредседателите на Социаллибералния съюз - Крин Антонеску, изрази пожелание кандидат, който сега е съден във връзка с афера за корупция, Релу Фенекиу да стане министър в бъдещото правителство.

На въпрос на АФП дали, ако победи, ще номинира министри, преследвани за коруцпия, в противоречие с препоръките на ЕС, Социаллибералният съюз посочи: “всяко лице, изпратено да отговаря пред съда или наказателно преследвано, ще вземе само интелигентното решение и няма да иска да навреди на правителството или на Социаллибералния съюз”.

“Социаллибералният съюз е безкомпромисен, когато един политик е получил окончателна и неотменима присъда от правосъдието”, добавиха от съюза , припомняйки презумпцията за невинност, която важи дотогава.

Ако листите на Съюз Дясна Румъния “включват малко по-малко кандидати, имащи особено видими проблеми с честността”, според Алина Мунгиу Пипиди, преподавател по политически науки в института “Херти” в Берлин, то той далеч не пример.

Съюз Дясна Румъния, който не отговори на въпросите на АФП, запази кандидати, които бяха отхвърлени от комисия по прозрачност, създадена благодарение на усилията на бившия министър на правосъдието Моника Маковей, за да се “изчистят” листите.

Напредъкът на правосъдието в борбата срещу корупцията в Румъния даваше все пак надежди на неправителствените организации за промяна в манталитета.

Бивши министри и дори бившият премиер социалдемократ Адриан Нъстасе бяха изпратени неотдавна зад решетките заради корупция, което е невиждано от десетилетия.

“Има и отговорност на избирателите. Те не карат корумпираните политици да платят достатъчна цена. Може би понякога заради известен егоизъм, когато мислят, че от корупцията се възползва тяхното селище”, казва със съжаление г-жа Мунгиу Пипиди.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване