12/07/12 07:58
(http://www.klassa.bg/)

Подпален е главният офис на управляващата партия в Египет

Десетки привърженици на опозицията щурмуваха главния офис на на подкрепяната от ислямистката организация "Мюсюлмански братя" управляваща Партия за свобода и справедливост в престижния каирски район Мукатам.

Това се случи след снощното обръщение на египетския президент Мохамед Морси по телевизията, в което той на практика отхвърли всичките им искания, съобщиха местните медии, цитирани от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Офисът на партията е бил подпален, опожарен е и неин клуб в южното предградия Маади, предаде египетската държавна информационна агенция.

Протестиращите замерваха силите за сигурност с камъни и бутилки със запалителна течност.

В района на безредиците пристигнаха полицейски подкрепления. Засега няма сведения за пострадали, съобщава телевизията.

По-рано днес "Мюсюлманските братя" се разпоредиха да бъдат евакуирани представителствата им в цялата страна, за да се избегнат стълкновения и да не се излагат на опасност техни активисти.
В обръщението си по телевизията Морси обяви, че въпреки недоволството на опозицията и протестите в страната

референдумът за новата конституция ще се състои, както е предвидено,

и отново отказа да отмени или да внесе поправки в конституционната декларация, с която на практика си гарантира абсолютна власт.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е обадил по телефона на египетския си колега, за да изрази "дълбокото си безпокойство" от насилието по време на протестите в Египет, по време на които бяха убити няколко души и стотици ранени, съобщи Белият дом.

"Президентът подчерта, че всички политически лидери в Египет трябва да кажат ясно на своите привърженици, че насилието е неприемливо", се посочва в съобщението на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

"Обама приветства предложението на Морси за диалог с опозицията, но подчерта, че този диалог трябва да се състои без предварителни условия.

Президентът на САЩ призова също и опозиционните лидери да участват в диалога без предварителни условия."

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване