12/07/12 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Туристическият бизнес настоява за промени в ЗОП, за да не се забавят проектите

Членовете на Общото събрание на Националния борд по туризъм настояват, на основание член 120б от Закона за обществените поръчки (ЗОП), който допуска предварително изпълнение, тази възможност да бъде възприета за всички обществени поръчки в сферата на туризма, които се обявяват от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Изразяваме единодушната позиция на бизнеса, че процедурите по обжалване забавят изпълнението на проектите и по този начин не постигат заложените в тях цели или напълно ги обезсмислят, се заявява в декларацията, приета от Общото събрание. Освен това се настоява за дефиниране на мерки, които да гарантират усвояването на средствата за туризъм от структурните фондове на ЕС за настоящия програмен период, който изтича края на 2013 година. Според сдружението на туристическия бизнес, „досегашната практика показва, че степента на усвояемост е ниска и затова настояваме за осигуряване на допълнителни възможности за участие на бизнеса и НПО, които да гарантират успешна подготовка и реализация на проектите”.

Общото събрание е възложило на председателя на НБТ Красимир Гергов да поиска срещи с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, както и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма, с които да обсъди проблемите в ЗОП и постигането на гаранции, че ще бъдат усвоени евросредствата за туризъм. Членовете на НБТ се надяват, че по време на срещите си с двамата министри председателят на борда ще получи информация за конкретните управленски решения, предвидени за устойчивото развитие на туризма в България, както и за увеличение на приходите, които този отрасъл генерира в БВП на страната.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване