12/08/12 16:26
(http://radiomilena.com/)

МОМН: Задължителната забавачка не е заместител на родителските грижи

Въвеждането на задължителна детска градина за децата, навършили 4 години, е стъпка към промяна, която Министерството на образованието предприема с абсолютната увереност, че няма институция, която да осигури по-добра грижа за децата от тази, която им осигуряват техните родители. Това заявиха от просветното министерство във връзка с обвиненията, че с проектозакона се отнемат права на родителите спрямо децата им. Министерството уверява, че задължителната детска градина в никакъв случай не е заместител на грижите, които всеки един родител полага за развитието на своето дете.
Предвижданите в проекта на Закон за предучилищното и училищното образование промени не се изразяват в отнемане на права и задължения на родителите, а в засилване ролята на държавата при финансирането на предучилищното образование, т.е. държавата поема сериозен финансов ангажимент към предучилищното образование и осигуряването на неговото качество.

Подчертава се, че новият законопроект осигурява много възможности за родителите, които желаят да прекарват повече време със своите деца:
1. до навършване на задължителната предучилищна възраст (до учебната 2016/2017 г. – 5 години, от учебната 2016/2017 г. – 4 години) те могат да избират между детска ясла и/или детска градина, грижи у дома или алтернативни форми като родителските кооперативи;
2. след навършване на задължителната предучилищна възраст – целодневни, полудневни, почасови или дори сезонни занимания в детска градина.
От МОНМ се мотивират с еврорешения от 2009 година, според които очакваният минимум към страните-членки е до 2020 г. най-малко 95 % от децата на възраст между 4 години и възрастта за започване на задължително начално образование да бъдат обхванати в образованието в ранна детска възраст.
По този показател България се нарежда сред последните страни в ЕС със 79,2% обхват при средна европейска стойност 92,4% . Страни като Франция (100%), Белгия (99,1%), Италия (97,1%), Холандия (99,6), Испания (99,4) и Дания (98,1) вече са достигнали и надвишили очакваните стойности.
От една страна, уверява МОНМ, въвеждането на по-продължително задължително предучилищно образование има за цел да гарантира на всяко дете равен старт при постъпване в първи клас; да даде възможност на децата да се научат да общуват помежду си и да живеят заедно, да се социализират и да се научат да уважават другите, да приемат и да разбират различните от тях, да се адаптират в различна от семейната социална среда.

От друга страна, се изтъква, че възрастта за започване на училищно образование остава непроменена – 7 години, като се отбелязва, че като цяло възрастта за започване на училище в по-голямата част от страните в Европа е 6 години, в някои страни като Великобритания и Малта е 5 години, а в някои страни като Ирландия – дори 4 години.
От министерството изтъкват, че основната форма на работа в детската градина е педагогическата ситуация, а не урокът, което означава, че информацията ще се предоставя на детето чрез организирани от учителя и привлекателни за детето дейности и игри.
Отбелязва се, че съдържанието на предучилищната подготовка остава непроменено, т.е. децата ще правят това, което и в момента правят записаните в детска градина деца.
Предучилищната подготовка не е свързана с ограмотяване, в детската градина децата не се учат да четат и пишат. Целта на предучилищното образование е да изгради представи за света у детето, които да поставят основите за последващо учене.

В заключение от министерството изтъкват докладите от Международното изследване на уменията за четене (PIRLS) на учениците от ІV клас от 2001 и 2006 г., които показват, че децата, посещавали забавачка две,три или повече години, имат по-добри постижения, отколкото децата, били в детска градина една година или за по-кратко.
През 2001 г. разликата между българските четвъртокласници, посещавали за по-дълго детска градина, и техните връстници, които не са посещавали детска градина, е 18 точки, а през 2006 г. тя нараства двойно – до 35 точки./КРОСС/

 МОМН: Задължителната забавачка не е заместител на родителските грижи

bookmark МОМН: Задължителната забавачка не е заместител на родителските грижиsvejo МОМН: Задължителната забавачка не е заместител на родителските грижиgoogle МОМН: Задължителната забавачка не е заместител на родителските грижиdelicious МОМН: Задължителната забавачка не е заместител на родителските грижиstumbleupon МОМН: Задължителната забавачка не е заместител на родителските грижиfacebook МОМН: Задължителната забавачка не е заместител на родителските грижиСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване