12/09/12 15:44
(http://www.klassa.bg/)

Барозу: Рискът от финансова криза в Италия не е отминал, реформите трябва да продължат

Ранните парламентарни избори в Италия не трябва да попречат на плана за икономически реформи на премиера Марио Монти, защото рискът от финансова криза още не е отминал. Така председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу коментира в интервю за в.“Ил соле 24 оре“ решението на Монти да се оттегли от поста веднага след приемане на бюджета.
Относителното спокойствие на пазарите не означава, че сме излезли от кризата, предупреди Барозу. Според него третата по сила икономика в еврозоната остава заплашена, независимо, че от месеци печели доверието на пазарите. Те се очаква да реагират на новината за оттеглянето на Монти с отварянето на борсите в понеделник сутринта.
Италианският премиер изненадващо обяви в събота , че възнамерява да подаде оставка, веднага след като бъде гласуван бюджетът, предложен от кабинета му. Това отваря пътя за избори през февруари, а не както са по график през април.
Кризата бе предизвикана от бившия премиер Силвио Берлускони, чиято партия Народ на свободата оттегли подкрепата си за експертното правителство на Монти при гласуване в парламента в четвъртък, а самият Берлускони обяви, че ще се кандидатира отново, защото политиката на сегашния премиер била пагубна за страната.
Говорейки пред бизнесмени в събота във френския курорт Кан, Монти изрази надежда, че „независимо кой цвят ще е следващото правителство мъдростта на политиците ще надделее“ и няма да поставят под заплаха финансовата сигурност на страната. Той подчерта, че когато преди 13 месеца е поел властта, Италия е била изправена пред извънредно деликатна финансова ситуация. Тогава три партии, „които преди изобщо не си говореха“, го подкрепят, за да излезе Италия от тази изключително тежка ситуация. Монти подчерта още, че правителството му е извършило структурни реформи, които нито една от двете дясноцентристки партии не е била в състояние сама да прокара.
Очаква се Берлускони да започне агресивна предизборна кампания, за да вдигне рейтинга от само 15% на своята партия. Той е далеч под този на лявоцентристката Демократична партия на Пиер Луиджи Берсани. Народ на свободата е и след движението „Пет звезди“ на комика Бепе Грило , отбелязва британският в.“Гардиън“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване