12/09/12 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Възможен ли е нов СССР?

Колаж: иносми

В отговор на плановете на НАТО и САЩ за изграждане на европейска ПРО, Москва се готви да създаде колективна въздушно-космическа отбрана в Общността на независимите държави, пише руският в. “Независимая газета”.

Според негови източници в руското министерство на отбраната на закритата част от срещата на ОНД в туркменистанската столица Ашхабад в сряда мнозина лидери от Общността са подкрепили предложението на Москва да включи в общата система за противовъздушна отбрана части от новосъздадените войски за въздушно-космическа отбрана на Русия.

Обединената система за противовъздушна отбрана на ОНД, създадена през 1995 г., все още до известна степен остава дееспособен военен организъм с 20 авиационни полка (военни бази), 29 зенитно-ракетни полка, 22 радиотехнически подразделения и 2 руски батальона за радиоелектронна борба, сочат официални данни, цитирани в статията.

Тези “доста големи сили” носят съвместно бойни дежурства и редовно - поне два пъти годишно, извършват учения за изпълнение на задачи по охрана на въздушните граници на Общността.

Предвижда се новите инициативи на Москва да направят въздушната отбрана на ОНД по-ефективна, за да отговаря на днешните световни тенденции в развитието на въоръженията, отразяването на военни заплахи от космоса и в противоракетната отбрана. Това ще е своеобразен отговор на плановете на НАТО и САЩ за изграждане на европейска ПРО, твърди изданието.

Същевременно Русия смята да модернизира въздушната отбрана в Организацията на договора за колективна сигурност. Още не се знае каква ще е разликата между тази система за ПВО и системата, създадена на по-широка база в ОНД, но тук явно има доста проблеми, отбелязва вестникът.

Превръщането на общите системи за ПВО на бившата съветска територия в противоракетна отбрана - ПРО, естествено ще изисква разходи именно от Русия, тъй като в другите страни от ОНД няма системи за ПРО. Те нямат и достатъчен брой модерни средства за противовъздушна отбрана.

И ако Русия смята да укрепва позициите си в ОНД, ще трябва да снабдява партньорите си с такива средства. Тя вече го прави, но с големи проблеми, добавя “Независимая газета”.

Още по темата: САЩ ще противодействат на създаването на нов Съветски съюз

Хилари Клинтън предупреди, че САЩ се опитват да попречат на Русия да създаде нова версия на Съветския съюз под подвеждащата форма на икономическа интеграция, пише британският в. “Файненшъл таймс”.

В ход е ресъветизация на района, каза американският държавен секретар на пресконференция в ирландската столица Дъблин часове преди да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров.

Няма да го нарекат така, ще го кръстят митнически съюз или Евразийски съюз и как ли още не. Да не се заблуждаваме обаче. Знаем каква е целта му и се опитваме да намерим ефективен начин да забавим или спрем този процес, каза Клинтън във връзка с различните разновидности на подкрепян от Москва план за задълбочаване на икономическите връзки на Русия със съседите.

Според Клинтън усилията за регионална хегемония са придружени от нови кампании за оказване на натиск от проруските режими в бившия Съветски съюз. Тонът й намеква, че САЩ преосмислят “рестартирането” на отношенията с Русия, обявено през 2009 г., когато критиките към зачитането на човешките права бяха заглушени, а Москва, както изглежда, придоби по-голяма свобода на действие в бившето съветско пространство.

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков заяви, че изказването на Клинтън говори за “изцяло погрешно разбиране” на усилията за интеграция.

Това, което виждаме на територията на бившия Съветски съюз, е нов тип интеграция, основаваща се на икономическата интеграция. Всякакъв друг вид интеграция в днешния свят е невъзможна, добави Песков, цитиран от “Файненшъл таймс”.

БТА

Публикувана на 12/09/12 22:11 http://e-vestnik.bg/16339/vazmozhen-li-e-nov-sssr-2/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване