12/09/12 10:09
(http://www.klassa.bg/)

Представят "Монтажът" на Сергей Айзенщайн

Изключителната книга "Монтажът" на Сергей Айзенщайн ще бъде представена на 11 декември в 18.00 часа в дома на киното. "Монтажът" е книга с необичайна и драматична съдба: писана е в края на 30-те години в санаториум, докато Айзенщайн е в немилост. Докато режисьорът усилено работи над творбата си, със съдбата му се занимава Политбюро. След редица колебания от страна на управляващите е взето решение: да се даде възможност на Айзенщайн да се докаже... Другото би означавало смърт - и в преносния, и в буквалния смисъл. Така започва работата над филмовия проект "Александър Невски", заради което "Монтажът" остава незавършен. След години от архива биват извадени отделни страници, а и цели глави. Едва през 2000 г. пълният труд на големия автор се появява на бял свят, а книгата, която във вторник ще получи своята официална премиера, е първото цялостно издание на "Монтажът" извън родината на автора!

На премиерата ще присъства екипът на Изток-Запад, приятели и партньори на издателството, киноведи и журналисти, а също и изтъкнатият художник Петър Станимиров, отговорен за художественото оформление на книгата. Събитието ще бъде ръководено oт проф. Георги Каприев, а самата книга ще бъде представена от нейния преводач - легендарния български кинокритик и киноисторик проф. Владимир Игнатовски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване