12/09/12 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Социалдемократите изпращат своя фаворит на битка с Меркел

Франс прес

Меркел срещу Щайнбрюк. Колаж: бр

Социалдемократите в Германия официално обявиха в неделя името на своя кандидат в парламентарните избори през 2013 г. - Пер Щайнбрюк, комуто ще възложат да свали от трона твърде популярната канцлерка Ангела Меркел.

Пет дни след триумфалното коронясване на Меркел, преизбрана в северния град Хановер начело на Християндемократическия съюз (ХДС), 635 делегати от Германската социалдемократическа партия вероятно ще гласуват за Щайнбрюк с голямо мнозинство.

Той ще получи тежката задача да надвие жената, смятана от мнозина германци за “царицата на Европа” - държавничка, добила върхова популярност в страната си след седемгодишно управление. В нейна полза говорят добрите икономически показатели на Германия и начинът, по който управлява кризата на еврото, високо оценен от сънародниците й.

Шансовете за победа на бившия финансов министър на Меркел изглеждат несигурни.

Ако Германия избираше канцлер с преки избори (всъщност обаче го избират депутатите), социалдемократът би събрал едва 26 на сто от гласовете срещу 50 на сто, подадени за Меркел, сочи анкета, данни от която публикува в четвъртък седмичникът “Щерн”.

Икономист по образование, известен с хапливия си хумор и навика да говори без задръжки, Пер Щайнбрюк започна зле кампанията си през септември - бързо бе въвлечен в полемика около платените лекции, от които е получил за три години 1,25 милиона евро.

Според проучването на “Щерн” 51 на сто от германците все пак го разглеждат като най-добрия възможен кандидат на ГСДП. А сред избирателите социалдемократи го подкрепят цели 75 процента.

При все това някои смятат, че е посочен по липса на по-подходящ кандидат. “Той бе излъчен, защото се отказаха и Франк-Валтер Щайнмайер (лидерът на парламентарната фракция на ГСДП - бел. на АФП), и Зигмар Габриел (председателят на партията - бел. на АФП)”, твърди Нилс Дидерих, политолог от Свободния университет в Берлин.

“Въпросът е дали той наистина ще успее да мобилизира своята партия”, размишлява Улрих Сарчинели, политолог от университета в Кобленц.

Щайнбрюк се радва на известна популярност сред десния електорат заради начина, по който управляваше финансовата криза като министър на Меркел през периода 2005-2009 г. Част от хората в лявото крило на ГСДП обаче го упрекват в социаллиберални тежнения и не са му предани изцяло.

Същевременно ГСДП не е успяла засега да се представи като реална алтернатива на кабинета, оглавяван от Меркел. При гласуване в Бундестага - долната камара на парламента, партията редовно одобряваше плановете за спасяване на еврото, подкрепяни от канцлерката, макар да критикува някои моменти.

“Щайнбрюк естествено пледира за икономическа политика, насочена в по-голяма степен към растеж в еврозоната, но този довод изобщо не трогва германските избиратели, все още слабо засегнати от кризата”, коментира Дидерих.

А Меркел успя една по една да свали от дневния ред всички останали теми, които биха дали възможност на ГСДП да спечели точки: правителството й реши в дългосрочен план да се откаже от ядрената енергия и взе мерки да облекчи условията за работа на младите майки; освен това ХДС се обяви за въвеждане на минимална заплата в секторите, където досега не се предвиждаше такава.

“Сигурен в силите си, ХДС обаче засега не отхвърля никоя сила като евентуален партньор в бъдеща правителствена коалиция”, отбелязва Сарчинели, при все че партията демонстрира предпочитания към сегашните си съюзници - либералите.

От своя страна “ГСДП разполага с видимо по-тясно поле за маневри”, добавя той. Ако искат да спечелят и да се представят като реална алтернатива, социалдемократите ще трябва да сключат съюз със Зелените. При всяко положение Щайнбрюк още отсега изключи възможността отново да стане министър в правителство, оглавено от Меркел.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване