12/09/12 22:13
(http://e-vestnik.bg/)

Финално черно на умиращ вестник и за смисъла да се чете извън Фейсбук

Първата страница на последния брой на “Файненшъл таймс Дойчланд”. Заглавието гласи: “Най-накрая черно”. А от главата на вестника са изпадали букви и вместо “Файненшъл” е станало”Файнъл” (финален). В Германия се шегуват, че “Накрая черно” идва след 12 години “на червено”. Снимка: e-vestnilk

Така изглежда последният брой на вестник “Файненшъл таймс Дойчланд”. Той спира да излиза след 12 години съществуване. Това не е немскоезично издание на английския “Файненшъл таймс”, а независим немски вестник на издателската група “Бертелсман”, който ползва лиценза за марката и само някои текстове от английското издание.

Съдържанието му се правeше от немски екип журналисти, около 300 души, излизаше в около 100 000 тираж. “Файненшъл таймс Дойчланд” беше едно от трите най-големи икономически издания в Германия. Водещо е в. “Ханделсблат”, който продължава да излиза в около 130 000 тираж. “Бертелсман” е инвестирал 300 млн. евро, за да го измести, но в продължение на 12 години не успява и спира изданието.

По повод кончината на “Файненшъл таймс Дойчланд” главният редактор на конкурента “Ханделсблат” в интервю обяснява защо трябва да се четат вестници. Ето цитат, изваден във Фейсбук от журналистката Капка Тодорова:

Въпрос: “Има ли достатъчно купувачи на вестници (икономически), които да се интересуват от толкова сложни взаимовръзки, каквито са описваните в икономическите заглавия?

Отговор: Да, вярвам, че те са повече, от когато и да е. В едно общество, в което професиите непрекъснато трябва да се сменят и в което от една фирма се местите в друга…, ги има повече от всякога. За да напредваш, не може да не четеш.

Не казвам, че трябва всички да четат “Ханделсблат”, но трябва да се чете. Не вярвам, че с Туитър-туитс и Фейсбук, нито с частна телевизия, си си свършил работата. Вярвам, че четенето като инструмент за напредък е незаменимо, в университета, в квалифицирането. Така че вярвам в бъдещето на икономическата преса.”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване