12/10/12 15:46
(http://www.klassa.bg/)

Цветанов определи длъжността президент у нас като протоколна

Вицепремиерът Цветан Цветанов отказа да коментира в bTV думите на президента Плевнелиев, че не би искал отново да е последен бушон в държавата.Длъжността президент в България е само протокол, посочи Цветанов и попита: „Какво зависи от президента?”. Вицепремиерът коментира случилото се по време на клетвата в Конституционния съд с думине:"Нали разбирате, че ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка да започне процедура по импийчмът, както беше лансирано от опозицията. Венета Марковска с акта на напускане осуети всичко. Ако тя не се беше оттеглила, какво щеше да стане – импийчмънт".
В тази връзка Цветан Цветанов декларира, че няма напрежение между него и президента Плевнелиев. По думите на министъра, „президентът трябва да бъде обединител на нацията и смятам, че в много от случаите с действията си е бил такъв”.
Когато е давана оценка за Сотир Цацаров, е давана на база добрите резултати, които са постигали институциите в борбата срещу организираната престъпност. Това каза още Цветанов във връзка с кандидатурата на председателя на Окръжен съд-Пловдив за главен прокурор. Цветанов изтъкна, че разговорът за главен прокурор не трябва да бъде политически, а да се преценяват професионалните качества и работата на кандидатите.
Моята оценка и оценката на премиера е, че има съдии и прокурори, които са безупречни в кариерата си, каза още министърът на вътрешните работи.
Цветан Цветанов засегна и темата за битовата престъпност. Министърът призна, че  битовата престъпност е най-чувствителна за обществото и най-болезнената, което се потвърждава и от статистиката. Според Цветанов всичко е в бавното тромаво правораздаване, а изходът е адекватна правораздавателна система. По думите на вътрешния министър, „без адекватна правораздавателна система, каквото и да направи гражданинът, да си залови престъпника и да го предаде на полицията, съдът трябва да се произнесе с адекватна присъда". Цветанов даде пример със село Мечка, където 24-годишно момче е с 10 условни присъди: "За него няма никаква превантивност. Той трябва да излезе от обществото и да отиде там, където му е мястото – в затвора".
Когато не получаваш адекватна присъда за извършеното деяние, естествено, че повторението, което ще направиш, ще е много по-дръзко и опасно за обществото, повтори министър Цветанов. Той посочи, че се полагат максимални усилия и задържаните за битова престъпност са много. „Но ние не можем да осъдим лицата, можем само да ги задържим и да ги предадем на прокурора", каза Цветанов.
Попитан за казуса с кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева, вицепремиерът припомни, че в момента има нова процедура за Конституционния съд, изпратени са два сигнала и след като приключи проверката, кандидатурата ще бъде евентуално гласувана. 

За СДС

Помолен да коментира твърденията, че случващото се в СДС е сценарий на ГЕРБ, Цветанов бе категоричен, че няма абсолютно нищо вярно в това и лансира нова, нечувана до момента теза.
„Започвам да си мисля, че започва абсолютното договаряне между структурите на Алексей Петров и структурите на Надежда Нейнски. Когато си управлявал държавата и си дал шанса на подобни лица да бъдат част от управлението", каза Цветанов. За голямо съжаление Алексей Петров е бил това, което е бил и по наше време, призна министърът.
"Нещата са взаимосвързани. СДС е член на ЕНП, ние сме сестрински партии, които сме в ЕНП и е съвсем нормално и логично да имаме диалог и да се подкрепяме в определени политики", каза още Цветанов и подчерта, че българските граждани ще решат какво ще се случи в следващия парламент.
 
За визитите в САЩ
От 2009 г. Цветан Цветанов прави ежегодни работни посещения на САЩ, този път бяха 2 седмици, каза министърът за себе си. Цветанов подчерта, че срещата не е била, за да се снимат с президента Обама. "В последните години България се очерта като регионален лидер в много секторни политики. Ние действително сме лидер в общите усилия на всички държави, обединявайки се срещу тежката организирана престъпност", заяви министърът, като не пропусна да отбележи геостратегическото място на България.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване