12/11/12 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Алтернативни форми на протест заливат света

БТА

С голи гърди срещу Газпром
Момичетата от украинското движение ФЕМЕН отново се съблякоха, за да протестират в Москва. Сибирският студ не им попречи да поискат Русия да спре газовия терор. Активистките превзеха портала на централната сграда на газовия монополист „Газпром” и сложиха украинското знаме. Снимка: БТА

През 2012 г. станахме свидетели на много нетрадиционни протести, доказващи теорията, че само чрез истинско зрелище човек може да привлече внимание към каузата си.

Недоволството срещу победата на “Единна Русия” на парламентарните избори в края на миналата година и срещу очакваната победа на Владимир Путин на президентските избори през март породи скандална протестна акция на пънк групата “Пуси райът”. Бандата, достоен наследник на скандалната руска арт формация “Война”, организира на 21 февруари в московския храм “Христос Спасител” пънк молитва за избавление от Путин.

Три от пънкарките (Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич) бяха арестувани. Последвалото дело с осъдителни присъди от две години в трудова колония за две от трите момичета беше отразено широко от медиите. В чужбина зад каузата на момичетата застанаха знаменитости, които до този момент дори не бяха чували за тях, като Мадона, Бьорк, Питър Гейбриъл, Стинг, Брайън Адамс, Пол Маккартни, Мартина Навратилова и др.

В защита на изпълнителките се обявиха Аун Сан Су Чжи, Михаил Горбачов и Лех Валенса. Присъдите породиха реакциите на възмущение и на разочарование от страна на “Амнести интернешънъл”, “Хюман райтс уоч”, ЕС, Съвета на Европа, Белия дом. В десетки градове по света бяха организирани акции в подкрепа на изпълнителките, включително в София, където на Паметника на съветската армия демонстранти поставиха върху скулптурите характерните шапки маски, превърнали се в запазена марка на пънкарките.

Но цялата тази международната подкрепа не можа да заличи противоречивите чувства, породени от естеството на протеста им. В Русия допитвания до общественото мнение показаха, че много руснаци възприемат действията на пънкарките като накърняване на чувствата на вярващите. Западни издания отчетоха, че проявата на певиците може да бъде възприемана като нарушаване на обществения ред, за което наказанието е трябвало да бъде солена глоба, а не несъразмерната присъда каквато е трудовата колония.

Разединение заради “Пуси райът” имаше и по руските върхове на властта. Президентът Путин през октомври подчерта, че пънкарките са си получили заслуженото, докато премиерът Дмитрий Медведев каза, че не би вкарал момичетата в затвора, въпреки че са му неприятни. Някои съзряха в това разединение прикрит опит на Путин да накара съда чрез реакцията на Медведев да прояви снизходителност към пънкарките - нещо, което Путин директно не би могъл да си позволи, защото това би навредило на имиджа му на строг блюстител на вярата и защитник на Църквата, осквернени от “Пуси райът”.

Зад каузата на “Пуси райът” застанаха мистериозните хакери от Анонимните и топлес активистките от украинското движение Фемен. Хакерите сринаха сайта на съда, осъдил Пуси райът, като качиха в него клип на фолк певеца Азис, а Фемен съсичаха дървени кръстове в знак на подкрепа за пънкарките.

Иначе и тази година Анонимните атакуваха най-често правителствени сайтове - в Израел заради операцията срещу ивицата Газа, във Великобритания и Швеция - заради екстрадирането на Джулиан Асандж, укриващ се в еквадорското посолство в Лондон и издирван от Стокхолм заради сексуални престъпления, в Русия - в подкрепа на опозиционните протести срещу Путин, в САЩ - срещу решението на американското министерство на правосъдието да закрие сайтовете на хостинг компанията Megaupload заради нарушения на авторските права.

Доказателство за нарастващото влияние на Анонимните беше решението на страховития мексикански наркокартел Сетас да освободи пленен хакер, след като неговите колеги заплашиха, че ще разпространят важни информации за престъпната дейност на наркотрафикантите.

Фемен, защитаващи максимата “Голотата впечатлява повече от лозунгите и плакатите”, тази година ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване