12/11/12 20:24
(http://www.klassa.bg/)

Венецуела между Чавес и Мадуро

Президентът на Венецуела Уго Чавес може и да не успее да дострои в родината си „социализма на XXI век”. Чавес отново е в Куба.
Трябва да му бъде направена поредната операция по премахване на злокачествен тумор. От 2011 година това е вече четвъртата. „Главният социалист” на цяла Латинска Америка вече премина в Хавана курсове на химио- и радиотерапия. Прогнозите, уви, са неутешителни. И даже кубинските лекари, а кубинската медицина се смята за една от най-добрите в цялото Западно полукълбо, едва ли могат да направят чудо.

Точната диагноза се пази в тайна. Но експертите правят печални прогнози по косвените признаци. Чавес е неизлечимо болен, ракът е преминал в терминален стадий. Дават му не повече от 2 години живот. Живеещият в САЩ венецуелски доктор Хосе Рафаел Маркина е сигурен, че на президента му остават само няколко месеца. Фаталната развръзка ще бъде през април.

Ситуацията наистина се движи към развръзка, смята независимият руски експерт по Латинска Америка Михаил Белят:

- Четвъртата операция по онкологична диагноза вече изглежда печално. Най-вероятно и изходът ще бъде печален. Ако не веднага, то в скоро време. Най-вероятно, във Венецуела ще има извънредни президентски избори. Опозицията има реални шансове да спечели тези избори. И тогава във Венецуелна ще започнат наистина неприятни неща.

За това, че всичко е много сериозно, говори и фактът, че преди заминаването си в Куба, Чавес официално обяви името на своя приемник. Това трябва да бъде 50-годишният вицепрезидент и министър на външните работи на страната - Николас Мадуро. Но е трудно да си представим как ще стане това. Конституцията на Венецуела не предвижда никакво приемничество. В случай на смърт на президента или неспособност да изпълнява задълженията си, избори трябва да бъдат насрочени не по-късно от 30 дни.

Представителите на опозицията вече заявиха, че назначаването на приемник няма никакви конституционни основания. И, че изборите ще решат всичко. Такива предупреждения на фона на болеста на президента са тревожен синдром. Те показват, че опозицията няма да даде власта на приемник. А това няма да донесе стабилност на най-богатата нефтена страна в Западното полукълбо.

Излизането на Чавес от политиката може и да не доведе до гражданска война, но ще дестабилизира ситуацията във Венецуела, смята руският политолог Алексей Черняев:

- Главният проблем на Чавес е, че той няма приемник, способен да удържи властта след смъртта му или предсрочната му оставка. Имената, които в момента се споменават, са слаби политици, които нямат сериозен авторитет, за да продължат курса на Чавес.

Опозицията в страната значително укрепна. На президентските избори на 7 октомври нейният обединен кандидат Енрике Каприлес получи почти 44% от гласовете. Опизицията не беше имала такъв успех за цялото управление на Чавес.



bulgarian.ruvr.ru






Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване