12/11/12 10:10
(http://www.klassa.bg/)

„Газета уа”: Строителството на „Южен поток” е геополитическо поражение за Украйна

Представители на украинските власти и енергийни експерти обвиниха Европейския съюз заради подкрепата му към инициирания от Русия газопровод „Южен поток”, който ще заобикаля Украйна. Това противоречи на участието на Киев в Енергийната общност, смятат експерти, цитирани от „Газета уа”.
„Не съм съгласен с толкова радикална позиция. Украйна има основания да се обижда. Но подобни изявления са пример за липсата на разбиране за това как функционира ЕС. В него има структури на наднационално ниво, но те имат ограничи правомощия и не могат просто така да наредят на националните правителства да не вземат участие в руския проект. И руската компания „Газпром” се възползва от това. Тя вби клин между отделните държави-членки на ЕС, а сега и между ЕС и Украйна. ЕС просто защитава своите енергийни доставки, за да не зависи от непредвидени ситуации”, заявява Михаил Гоначар, директор на енергийните програми към аналитичния център „Номос”.
Експертът посочва, че страните, които участват в проекта, са България, Унгария, Словения, Италия, Франция, Германия и Сърбия. „Само България се имаше възражения. Но не от любов към Украйна. „Газпром” иска много висока цена за газа. Освен това, страната има проблеми с руснаците във връзка с дострояването на АЕЦ „Белене”. Българите отстояваха своите собствени интереси. И Украйна трябваше да използва това”, казва експертът.
На въпрос какво е можела да направи Украйна, Гончар заяви: „Премиерът, вицепремиерът и министърът на енергетиката трябваше да се съсредоточат не върху критиките към ЕС за „предателството към украинските интереси”, а върху сериозната работа в София, Будапеща, Любляна и Белград. Например, можеха да предложат на България някои преференции – страната е вносител на нашите въглища, получава 2,7 милиарда кубически метра газ през нашата територия. Ние можехме да компенсираме този газ за България с нашия собствен добив, така че страната да не се присъедини към „Южен поток”.
Имаме нужда от сътрудничество с други страни, за да разнообразим източниците и маршрутите на газовите си доставки. А нашите министри страдат от мегаломания и смятат, че всички са им длъжни или виновни. Често дори планирани разговори просто не се състоят. Тогава за какво им е на другите да преговарят с нас? „Южен поток” всъщност е геополитическо поражение за Украйна, казва още Гоначар.











„Газета уа”.







Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване