12/11/12 15:24
(http://www.klassa.bg/)

"Газпром" обмисля намаление на цените по дългосрочните договори в ЕС

 Руската газова компания „Газпром“ обмисля възможността да свали базисните цени по дългосрочните договори с европейските потребители, съобщи във вторник началникът на отдела по външноикономическа дейност Павел Одеров, цитиран от БТА.

В интервю за корпоративния вестник на холдинга Одеров обяснил, че в момента се мисли върху модел за корекция на базисното равнище в дългосрочните договори без промяна на формулата за привързване към петролните продукти.

Целта на инструментите за адаптация е да се използват в ограничени мащаби, за да не бъде предизвикан спонтанен цикъл на корекция на цените към още по-голямо понижение, каза Одеров.

По неговите думи дългосрочните перспективи зависят от това доколко реалистични ще се окажат възможностите за евентуална „декарбонизация“ на икономиката на ЕС, разработени през 2011 г. от Европейската комисия в Пътната карта за енергетиката до 2050 г.

До момента всички сценарии на Пътната карта предвиждат намаляване на дела на природния газ в енергийния баланс на ЕС към средата на века. Одеров допълни, че равнището ще остане същото само при ограничаване използването на ядрената електроенергия или при допълнително облагане с такси на въглеродните емисии. Според него възможностите за увеличаване на пазарния дял на „Газпром“ са свързани на първо място с намаляване на собствения добив в страните от ЕС, а не с увеличение на потреблението.

Строителството на морския участък на газопровода „Южен поток" ще започне чак през 2014 г. , съобщи междувременно източник от консорциума.

Официалната първа копка на газопровода, бе направена на 7 декември.

В изявление на консоурциума се казва, че строежът на всички участъци ще започне едва когато бъде получено необходимото разрешително и след като  се направи оценка за околната среда. Това отложи и полагането на тръбите  за „Южен поток" под водата и по крайбрежието за 2014 г., тъй като строежът на този участък от руския газопровод е по-сложна от наземния.

Други участъци от тръбопровода обаче могат да започнат и преди  2014 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване