12/11/12 21:31
(http://www.klassa.bg/)

„Женмин жибао”: Директорът на Пекинския планетариум отхвърля теориите за края на света

Директорът на Пекинския планетариум Джу Дзин взе участие в телевизионно предаване, посветено на слуховете за така наречения „край на света”. Той твърди, че 21 декември тази година е съвсем обикновен ден от астрономическа и астрологическа гледна точка, в който не се очакват никакви необичайни небесни явления, пише китайският вестник „Женмин жибао”.
С наближаването на 21 декември темата за „края на света” става все по-обсъждана. Според древен календар на маите този ден е последен в тяхното летоброене, което трябва да е предзнаменование за бедствия, които ще връхлетят Земята. Въпреки че това явление нееднократно бе опровергавано от учените, с приближаването на тази дата, то става все по-популярен и обсъждан въпрос в интернет. Джу Дзин поясни, че в летоброенето на маите съществуват два подхода, като в рамките на единия от тях след сложни изчисления един ден се обозначава с петцифрено число и той образува завършен цикъл. Въпреки че календарът на маите завършва на 21 декември 2012 г., това означава единствено завършване на един период, а не край на света, и това не влече след себе си никакви бедствия и катастрофи, смята ученият.









































„Женмин жибао”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване