12/11/12 00:10
(http://www.klassa.bg/)

Съставен е списък, в които се посочени страните, в които не трябва да се купува имот

България, Египет, Испания, Дубай и Италия - това е списъкът на страните, които от началото на кризата в 2008 година донесоха на инвеститорите в недвижимост най-значителни загуби.
До такъв извод стигнала консалтинговата фирма „Индриксонс”. Най-много пострадали онези, които инвестирали на пазара на България. Броят на хората, които преди кризата купували там жилища на етап на строителство, но така и не получили ключ от тях, се изчисляват с десетки хиляди.

В „черния списък” на компания „Индриксонс” България е удостоена с първото място. До кризата, на пазара на недвижимост на тази страна се наблюдавал истински бум. Цената на жилища била значително по-ниска, отколкото, например, в Унгария или Хърватска. На тази разлика в очакване на стремителен ръст на цените, инвеститори от Европа купували обекти практически без внимателни проверки. Но финансовата криза внесе свои корекции. Ето какво разказа риелтерът Станислав Зингел:

- В България възможността недвижимост да бъде препродадена днес значително е намалена и затова от гледна точка на инвестиции, днес тази недвижимост не представлява интерес.

Сложността с продажбата на жилища в България не е единственият проблем. В страната е слабо развита правната база в областта на сделките с недвижимост. Към това се добавя и не малкото злоупотреби на строителни компании. По данни на „Индриксонс”, около 60 хиляди инвеститори, вложили средства в домове и апартаменти на етапа на строителство, така и не видяли обектите си завършени. Освен това, в страната се срещат и т.н. двойни продажби, когато един обект го продават на двама и дори повече кандидати.

На втора позиция в „черния списък” е Египет. Там цените на недвижимост са на посткризисно равнище. Но за да може обект да бъде оперативно продаден, стойността му трябва да бъде намалена минимум два пъти.

На трето място в антирейтинга е Испания. Там в много региони през последните 5 години жилищата са поевтиняли с 60%. Именно поради това „изгоряха” испанските банки, които по този начин включиха страната в списъка на проблемните европейски държави.

Що се отнася до Русия, то според аналитици, инвестициите в недвижимост в тази страна могат да представляват твърде голям интерес за международните инвеститори. Особено за онези, които са заинтересовани от краткосрочни сделки. Една от най-изгодните операции на руския пазар на недвижимост, особено в Москва и Московска област, е покупката на обект в началото на строителство и продажбата на етапа на предаване на жилището в собственост на купувача. В много страни на Европа такава възможност практически отсъства.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване