12/11/12 00:01
(http://www.klassa.bg/)

Хеликоптерите на Русия: Какво не достига за пълно щастие?

Обновяването на хеликоптерния парк на ВВС на Русия продължава с нарастващи темпове, но в същото време в производствената линия липсват няколко важни машини. Могат ли производителите оперативно да решат този проблем?
Само за последните три години ВВС на Русия получиха около 250 хеликоптери от различни типове. По вече действащите договори Министерството на отбраната ще получи над 500 машини, а до 2020 година промишлеността трябва да предаде на военното ведомство над 1200 хеликоптера, като обнови парка на 80%.

Основата на производствената линия днес са транспортните и многоцелеви хеликоптери Ми-28, Ка-52, Ми-35М. в по-малки количества се купуват учебни и транспорти машини от типа „Ансат” и Ка-226, а также свръхтежките Ми-26. За морската авиация в малки количества се купуват хеликоптери от конструкторското бюро „Камов”.

Експертите отбелязват, че ако за смяната на бойните хеликоптери са избрани перспективни машини, то ситуацията с транспортните хеликоптери е по-традиционна: средните Ми-8 и тежките Ми-26 ще бъдат сменени със същите машини, но с нови двигатели и оборудване. Принципни новости, способни да заменят тези типове хеликоптери, промишлеността засега не е предложила.

Недостатъчното разнообразие вече подведе руското хеликоптеростроене в Индия, където Ми-26 загуби конкурса, за сметка на американския „Чинук” - възможностите на свръхтежката машини бяха сметната за ненужни от клиента, а с подходящ хеликоптер от „средно-тежък” клас в серийно производство руските производители не разполагат.

Впрочем, не може да се каже, че производителите въобще не са готови да представят нов модел на средна транспортна машина. Най-малкото трябва да се отбележи хеликоптерът Ми-38, който в момента преминава изпитания.

Той е много близък по характеристики до европейския EH-101 Merlin, който се използва активно за военни цели. Знае се, че Министерството на отбраната е готово да разгледа въпроса с покупките на Ми-38, но след като машината завърши изпитанията си - през 2013-2014 година. Около 100 такива хеликоптера ще бъдат оптималното звено между средните Ми-8 и тежките Ми-26.

От друга страна, може да се произвежда Ка-62, който може да запълни нишата между Ми-8 и леките машини от типа „Ансат”. Тъй като е по-малко габаритен, отколкото използващите се от ВМФ на Русия машини на основата на Ка-27, той може с успех да замени тези хеликоптери в състава на морската авиация, при това без загуби в бойните възможности.

Разширяването на производствената линия е нужно и заради увеличаването на предлагането на гражданския пазар на хеликоптери, без което устойчивото развитие на отрасъла е малко вероятно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване