12/11/12 23:57
(http://www.klassa.bg/)

Честват 100 години от откриването на Нефертити

Германия отбелязва с изложба за 1 милион евро 100 годишнината от откриването на Нефертити. Изложбата е в  Neues Museum в Берлин. 

Нефертити е царица на  Древен Египет от 14 век пр.н.е., съпруга на египетския фараон Аменхотеп. В превод името ѝ означава „Идващата красота“ или „Красавицата, която идва от там“. Истинското ѝ име е Тадохепа.  След скорошната смърт на владетеля става жена на неговият син Аменхотеп IV, по известен като Ехнатон, фараона-еретик. От брака с него има шест дъщери, една от които е Анхесенпаатон,  бъдещата съпруга на своя полубрат Тутанкамон . Според някои източници след смъртта на Аменхотеп IV, Нефертити управлява еднолично като фараон, след което предава престола на деветгодишния Тутанкамон.

Световноизвестният бюст на Нефертити е открит по време на немска археологическа експедиция състояла се между 1907 - 1914г. под ръководството на археолога Борхарт. Скулптурата е открита на 6 декември 1912  в развалините на една постройка в местността Ел Амарна. Според открита в развалините пластинка от слонова кост сградата е била ателие на главния придворен скулптор Тутмес.

Откритият бюст е полихромен, добре запазени са златната диадема и огърлица. През 1913 г. бюстът е изнесен от Египет на борда на кораб и пристига в Берлин. Първоначално съществуването му е пазено в тайна от широката публика, дори и след даряването му (през октовмри 1913 г.) на Берлинския музей от дотогавашният му собственик д-р Саймън който го притежавал по силата на факта, че финансирал открилата го експедиция.

По настояване на Борхарт (който се страхувал от възможните усложнения във взаимоотношенията с Египетските власти) бюстът не бил представен на голямата експозиция в Египетския музей в Берлин състояла се през зимата на 1913 г., където били изложени всички останали находки от разкопки в Амарна.

През 1924 г. опазването на тайната около бюста на Нефертити станало невъзможно и Борхарт бил принуден да признае съществуването му пред света. Малко по-късно бюстът бил изложен публично в Берлинския музей.

Египетските власти реагирали остро на признанието, че подобен артефакт съществува и е бил изнесен от страната без тяхно знание. Това станало повод за много дрязги между Египет и Германия, като конфликтът продължава и до днес.







Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване