12/12/12 15:30
(http://www.klassa.bg/)

Повече от час депутатите спорят за принципа за уседналост при гласуване на евро и местни избори

Повече от час депутатите спорят за принципа за уседналост при гласуване на евро и местни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус”. При гласуване на промени в Изборния кодекс депутатите от ДПС предложиха да отпадне изискването на местни избори да могат да гласуват само граждани, които са живели в съответното населено място най-малко през последните 6 месеца, както и да отпадне изискването на евроизбори да гласуват само избиратели, които са живели най-малко през последните 3 месеца в България или в друга страна-членка на ЕС.
Рамадан Аталай от ДПС попита защо мнозинството отнема възможността на македонските българи и на украинските българи да се чувстват българи и да могат да гласуват за онези, които искат да управляват в България. Можете ли да се поставите на мястото на онези, които са изгонени от България по каквато и да е било причина, попита депутатът. Той предложи да се отложи гласуването на този текст днес и комисията пак да ги обсъди. Предложението обаче не бе подкрепено от мнозинството.
Юнал Лютфи от ДПС заяви, че принципа за уседналост не е общоевропейска практика. Този кодекс беше изпратен на Венецианската комисия. Представителят на комисия се срещна с всички парламентарни групи. Принципът за уседналост не може да е причина да се лишат българските граждани от правото им на глас, подчерта депутатът.
Неджми Али от ДПС заяви, че всеки български гражданин в чужбина има имот в България и е естествено той да има отношение по това кой управлява съответното населено място, кой определя данъците и т.н.
23 години живеем в демокрация и трябва да престанем да говорим за етническо прочистване, каза Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя се обърна към депутатите от ДПС с думите: „Явно много ви боли, че ни приемат добре и в Турция, и в Белгия, и в Холандия. Хората ни харесват, разбират нашата политика”.
Димитър Лазаров от ГЕРБ припомни, че не е премахнато правото на българските граждани в чужбина да гласуват на президентски и на парламентарни избори. Уседналостта не е свързана с президентските и с местните избори, подчерта той.





















Агенция "Фокус"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване