12/13/12 14:44
(http://www.klassa.bg/)

11 европейски страни ще въведат данък върху финансовите транзакции

 Европейският парламент одобри засиленото сътрудничество между 11 страни от Европейския съюз за въвеждане на данък върху финансовите транзакции, предаде пресслужбата на институцията. "Не е решение да се освободи финансовият сектор от данъка, същият този сектор, който в момента дори има полза от кризата. Забавянето във въвеждането на данъка струва пари и се плаща от обикновените хора", каза докладчикът по въпроса Ани Подимита. В приетата резолюция се подчертава, че крайната цел трябва да бъде световен данък върху финансовите транзакции, а държавите-членки трябва да продължават да настояват за него.


Страните, които се договориха за данъка, са Австрия, Белгия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Словакия, Словения и Испания. Те представляват около 90% от БВП на еврозоната.

Проектът предвижда да бъдат облагани с данък всички транзакции между финансови институции - банки, борси, инвестиционни компании, застрахователи, хедж фондове. Транзакциите с акции и облигации ще бъдат облагани с 0.1%, а дериватните сделки - с 0.01%.

Данъкът ще се прилага, ако институцията е базирана в ЕС, въпреки че транзакцията може да е направена извън ЕС. Според неправителствената организация Оксфам (Oxfam) от него се очакват постъпления от 37 милиарда евро, но според френския министър по европейските въпроси сумата е 10 милиарда. След като мярката получи одобрението на европарламента, сега съветът трябва с квалифицирано мнозинство да позволи на
ЕК да започне процедурата за засилено сътрудничество.

По думите на еврокомисаря по данъчните въпроси Алгирдас Шемета и други страни възнамеряват да се присъединят към данъка. Холандия, която доскоро открито се противопоставяше, наскоро изрази интерес да се присъедини. За разлика от Франция, Германия
обаче е против това данъкът да захранва европейския бюджет. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване