12/13/12 18:07
(http://www.klassa.bg/)

България е най-бедна в ЕС и с най-нисък стандарт на живот


Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в България, изразяващ се в покупателна способност, през 2011 г. е бил най-нисък в България (46 PPS) и най-висок в Люксембург (271 PPS), показват данни на Евростат.

Посочените числа отразяват методиката, която използва Евростат, са "изкуствена" валута, наречена Purchasing Power Standard (PPS). При нея се елиминират разликите в цените на едни и същи продукти в отделните страни-членки. Така една единица от PPS „купува“ същото количество стоки и услуги в отделните държави в общността.

Холандия, Ирландия, Австрия, Швеция, Дания и Германия са с между 20% и 30%, над средното ниво по БВП в ЕС. Белгия и Финландия са с между 10 и 20 на сто над средното равнище в ЕС. Великобритания и Франция са регистрирали БВП на глава от населението от почти 10% над средното за ЕС, а Италия и Испания са били около средното равнище.

Румъния и България са съответно с 50 и 55 на сто под средното ниво на БВП в ЕС.

Ефективното индивидуално потребление (ЕИП) на човек през 2011 г. в страните-членки на ЕС е варирало между 45% и 140% от средното за общността. Ефективното индивидуално потребление на човек е алтернативен показател, описващ състоянието на материално благоденствие на домакинствата. Таке през 2011 г. ЕИП е било с 40% над средното в ЕС в Люксембург (140) и с 55% под средното в България (45).




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване