12/13/12 14:09
(http://www.klassa.bg/)

Гърция получи за Коледа 34 млрд. евро от еврозоната

Министрите на финансите на страните от еврозоната одобриха в четвъртак отпускането на 34 милиарда евро спасителни средства за Гърция, съобщи АФП. Траншът бе замразен от месец юни тази година. „Срещата приключи. Министрите одобриха отпускането на финансова помощ”, обобщи говорителят на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Същевременно президентът на гръцката централна банка Георгиос Провопулос в изрази умерен оптимизъм за възстановяването на икономиката на страната по време на изказване в парламента. Той предупреди, че при евентуално забавяне в изпълнението на договорената с кредиторите програма ще има силно негативни последици и за икономиката, и за страната като цяло. Необходимите действия за постигане на споразумение за следващия транш бяха направени и процедурите за изплащане на финансовата помощ са стартирани, допълни Провопулос. По думите му това засилва оптимизма за по-бързо възстановяване на икономиката от първоначалните прогнози.
Все пак отлагане в изпълнението на поетите към кредиторите ангажименти ще забави значително възстановяването на икономиката и ще има много тежки последствия, обясни президентът на гръцката централна банка. На въпроси на депутати дали след рекапитализацията на банките може да се очаква ръст на кредитирането, Провопулос отговори, че може да има известно увеличение. Това обаче ще зависи от два основни фактора – връщане на депозитите в гръцките банки и връщане на достъпа до международните пазари. По този начин ще се осигури необходимата ликвидност на банките, но засилването на кредитирането ще стане полека, не може да се очаква да се премине рязко „от черно към бяло”, добави Провопулос. Само за периода от септември 2009 г. до октомври 2012 г. от гръцките банки са изтекли депозити на стойност 83 млрд. евро, припомня гръцкото издание Kathimerini.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване