12/13/12 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган - от кмет до султан?

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Кмет, премиер, президент, султан - вероятно така би изглеждало професионалното издигане на амбициозния Реджеп Тайип Ердоган в мечтаната му биография. Първите две цели вече е постигнал като кмет на Истанбул и премиер - позицията, която заема през последното десетилетие. Президентството изглежда също е включено в желанията за кариера на Ердоган, но при условие че докато той самият бъде избран, постът се сдобие с изпълнителни функции. Султан пък е титлата, за която се твърди, че сам си приписва в амбиции за влияние над територии от някогашната Османска империя.

Турският премиер определено е и много други неща. За него може да се каже, че се изявява още като експерт по семейно планиране (заради препоръката му всяко семейство да има поне пет деца), медиен регулатор (заради критиките му към популярен турски сериал и намесата в медийната политика), прокурор (заради забележките и препоръките му за действията на правосъдието), архитект (заради мащабните проекти, които планира в Турция и по-специално в “имперския” град Истанбул), законодател (заради изготвяната нова конституция), морален компас (заради примера за мюсюлмански ценности, който дава) и пр., и пр.

Ердоган гледа на Турция с визия за поне още десетилетие напред, в която както изглежда включва и самия себе си, при това с още по-голяма власт. Когато, докато беше кмет на Истанбул изрецитира стиховете на пантурски поет, че “джамиите са нашите казарми”, а “минаретата са нашите щикове”, Ердоган бе тикнат в затвора и прекара там няколко месеца за подстрекаване към религиозна омраза. Днес, планира да построи в мегаполиса най-голямата турска джамия, “която ще се вижда от цял Истанбул”, а шестте й минарета ще са по-високи от Джамията на Пророка в Медина. Амбиции за халиф, в каквито го обвини някогашният му “брат”, а днес враг - сирийският президент Башар ал Асад, или част от изпълнението на предполагаемия му ислямистки дневен ред, в който от самото начало го подозират критиците?

След още десет години той, както се предполага, очаква още да ръководи Турция, но от президентското кресло. И понеже сегашните церемониални функции на поста едва ли биха задоволили неговите амбиции, той се опита да засили президентската власт, като партията му предложи на парламентарната комисия по изготвяне на новата конституция в страната да бъде въведена президентска система на управление.

През 2023 г. Турция ще отпразнува 100-годишнината от основаването си от руините на Османската империя, но стремежът на Ердоган е дотогава да й възвърне имперския блясък - с гигантска джамия на най-високото място в азиатската част на Истанбул, с “нов Босфор” - канал с дължина 48 км, свързващ Мраморно и Черно море, с трето истанбулско летище с капацитет от 150 милиона пътници годишно, с автомагистрала и железопътна линия под Босфора, които ще свързват Европа и Азия, с нов милионен град близо до Истанбул…

Реализирането на много от тези проекти е вече в ход, а икономиката на страната остава успешна на фона на продължаващата икономическа криза в Европа. И през тази година Турция регистрира икономически растеж, макар и по-слаб спрямо предишните две години - 2,6 процента за първите девет месеца на 2012 г. спрямо 8,9 процента през 2010 г. и 8,5 процента през 2011 г. Турция е шестата най-голяма икономика в Европа и същевременно най-бързо развиващата се на стария континент. Наред с икономиката тя запазва влиянието си в Близкия изток и самочувствието на регионална сила - факт, който прозира в реториката, използвана от всички турски лидери при различни поводи. Стратегическото й географско положение пък я превръща в ключов за европейската енергийна сигурност мост между Кавказ, Каспийския басейн, Близкия изток и Европа.

Може би затова и турският министър за ЕС Егемен Багъш представи дръзко мото ...

Публикувана на 12/13/12 22:26 http://e-vestnik.bg/16381/erdogan-ot-kmet-do-sultan/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване