12/13/12 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Ицо Хазарта: Живяхме в пълен абсурд през 90-те. Сегашното е резултат от тогава

Специално интервю за e-vestnik с музиканта от група “Ъпсурт”

Ицо Хазарта. Снимка: Иван Бакалов

Сигурно всеки е чувал за Ицо Хазарта, но малко хора познават Христо Петров, който стои зад псевдонима на един от най-известните ни рап музиканти. Вокалистът на „Ъпсурт” е и главният текстописец на групата, която след първия си хит „Нон-стоп” отпреди 13 години не е спряла да прави нови парчета, подобно на музикален бутик.
Парчетата на „Ъпсурт” не се въртят непрекъснато по телевизиите, като някои от други жанрове, но се помнят. Някои от тях в Youtube имат посещения милиони пъти, превърнали са се в истински хитове и се слушат години наред.

…Като стрида в маршрутките,
аз съм сам в държавата на проститутките.
Колега, помниш ли на стената любим портрет?
Нямаше го още “24 часа”,
немаше ни GSM-и, ни интернет,
Азис беше само Васко Педераса.
Немаше ги още бандеролите,
немаше я и кръвта в сополите.
Цените беха още идеални (ооо)…
(виж тук целия текст и клип)

Дори който не е почитател на групата „Ъпсурт”, ще се сети за това парче. Песните им заслужават сериозен анализ, който още не е направен. Те са образец на оригинална градска контракултура в началото на българския XXI век.
Групата си има твърди фенове. По думите на някои от тях Ицо Хазарта с провокативните си гротескни текстове може да се нарече съвременен Ботев. Читателят традиционалист вероятно ще се шокира от такова сравнение - какво общо има абсурдното бунтарство на Ицо Хазарта с революционното бунтарство в ботевите памфлети и стихове от XIX век? Може би пък има нещо…

Ицо Хазарта. Снимка: Иван Бакалов

Неотдавна излезе нов хит на „Ъпсурт” - „Бела жига”. И това стана повод за интервю с Ицо Хазарта. Той се оказа читател на e-vestnik и ни посрещна приятелски в дома си.
Христо сяда на дивана, очевидно се чувства напълно комфортно, за да даде интервю специално и само за e-vestnik измежду печатните медии.
В дома му има смесица от артистични инсталации и обикновени вещи от бита. В единия ъгъл са струпани детски играчки. 33-годишният рапър има две дъщери, на 3 и на 8 години.
Ицо казва, че чете повечето статии e-vestnik, макар и да не е съгласен с всички гледни точки вътре. Рапърът има чувство за хумор – защита против всяка баналност. Той отговаря на критериите за т.нар. телевизионен „звезден елит”, за „наблъскания в телевизора народ”, както го нарича. Бил е в аквариума на Вип Брадър, песните на групата са неизменни хитове, тийнейджърките харесват леко намръщената му физиономия, която той обяснява като дадена му по природа. И дори се извинява, че „гледам лошо”.

Ицо Хазарта обаче ни най-малко не страда от звездомания. С единия си крак е стъпил в студиото и е вгледан в песните си, с другия крак натиска педала на действителността.
Рапърът харесва култовото издание от едно време - „Стършел”, чете анализи за политика, ходи с децата си на море, посреща ги след училище. Като всеки човек извън телевизора. Освен жонгльор с метафори той е и софиянец, който обича да разхожда кучето си. Въпреки че има кола, често се качва в метрото, смята, че всички се возим заедно към едни и същи проблеми и разрешаването им. Колите, апартаментите –Хазарта постоянно се забавлява и осмива тези стереотипи. Тези черти на рапъра не са любима тема на жълтите вестници. Вероятно това е причината той да дава интервюта рядко.

- Наша колежка, голям фен на „Ъпсурт”, казва, че ти си „новият Ботев”. Има предвид текстовете на песните ти. Ти чувал ли си такова нещо за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване