12/13/12 19:37
(http://www.klassa.bg/)

Краят на света: Спасете се с Бил Гейтс

Докато всякакви сектанти изпадат в истерия и призовават хората да посрещнат на 21 декември неизбежния край на света, някои хора, напротив, се опитват да го предотвратят със всички сили.
Така например, на 8 декември руският актьор Никита Джигурда облече шотландска поличка и направо на Червения площад танцува на южнокорейския техно-хит Gangnam Style. По думите на актьора, с този свой танц той е отменил края на света.

Ако се съди по публикациите в социалните мрежи, в Москва и другите големи градове в Русия хората по цели отдели вземат почивка на 21 декември, а даже и малки отпуски. Най-изплашените служители искат в навечерието на Нова година да им бъдат изплатени заплатите авансово. Много жители на мегаполисите се запасяват с боеприпаси, ако имат оръжие, и подготвят летните си извънградски вили за принудително зимуване: пълнят шкафовете с консерви, макарони, ориз, питейна вода. В руските интернет-сайтове се появиха много предложения за продажбата на дизелови електрогенератори, отоплителни уреди. Също така, можете да си поръчате мини-комплект „Да посрещнем края на света”, който включва аптечка, свещи, няколко консерви, бутилка питейна вода и бутилка водка. Но сред руснаците има много лекомислени хора. В повечето известни ресторанти почти няма свободни маси за 21 декемри. Не изостават и туристическите агенции, които предлагат комфортни и безопасни условия за посрещането на края на света.

На свой ред, учените, които се умориха да оправдават календарните традиции на древните май в очите на съвремените хора, се опитват да разяснят истинските причини за края на света. В интервю за „Гласът на Русия” Галина Ершова, директор на Центъра за изследване на историята и културата на майте „Ю. В. Кнорозов”, отбеляза:

- Всички разговори за края на света не са нищо повече от още един начин да се вземат пари от неграмотното население. Това даже не може да се нарече теория, тъй като теориите предполагат научно изследване - това е поредното шарлатанство. В календара на майте няма абсолютно никакви прогнози, никакви предсказания за края на света. Той представлява каменна плоча с изсечени на нея календарни дати, най-вероятно свързани с движението на Луната. Но в това няма никакъв текст, нито едно „предсказание”.

Истерията, а на места, даже еуфория, около 21 декември по целия свят е съвършено безпочвена, смята френският журналист, автор на книгата „Край на света няма да има” Алан Сиру. В интервю за „Гласът на Русия” той отбеляза:

- Тази история е стара като света. В обществото винаги има идеи за края на света. И ако се замислим, че разберем, че края на света, прогнозиран на 21 декември 2012, вече е 183-тия от падането на Римската империя. Наистина, може да се каже, че това е първата апокалиптична идея, появила се в света на високите технологии.

Междувременно, най-добре за края на света са се подготвили Бил Гейтс и неговите приятели от корпорацията „Монсанто” и Фонда Рокфелер. Те откриха в една от най-северните точки на Норвегия - на архипелага Шпицберген - глобална банка на семенни фондове. В специални условия там са съхраняват около 270 хиляди образци от семената на различни култури: пшеница, ориз, царевица, и други. Свръхтехнологичното съоръжение, според създателите му, може да съхранява семената там в продължение на 10 хиляди години. Засега не е ясно, дали самият Бил Гейтс ще посрещне в Свалбард 21 декември. Но от своя страна не ви препоръчваме да си губите времето и парите за покупката на бункери и дизелови двигатели. Най-добре се заемете с подаръците за Нова година и Коледа, а най-важното - следете нашите новини.





















Никита Сорокин


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване