12/13/12 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Македония осъдена да плати 60 000 евро за измъчването на отвлечен от ЦРУ ливанец

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Македония да заплати 60 000 евро обезщетение за измъчването на роден в Германия ливанец, отвлечен от ЦРУ през 2003 г., докато е бил почивка в югозападната ни съседка и отведен против волята му в таен затвор в Афганистан, съобщава АФП.

Халед ел-Масри твърди, че е бил отвлечен от агенти на американското разузнаване, в рамките на т. нар. „извънредна програма” на ЦРУ през 2003 г., докато е бил на почивка в Македония. Оттам Ел Масри е бил прехвърлен до таен затвор в Афганистан, където е бил измъчван.

След като първоначално бил заподозрян за връзки с „Ал Кайда”, Халед ел-Масри бил освободен без да му бъде повдигано обвинение пет месеца след отвличането си.

В решението си ЕСПЧ заявява, че твърденията на Ел Масри „не подлежат на никакво съмнение”. Съдът заявява още, че „Бившата югославска република Македония носи пълната отговорност за понесените от мъчения и страдания, както на територията на страната, така и след предаването му на американските власти”.

Окончателното становище удостоверява твърденията на Ел Масри, че е бил задържан при пристигането си в Скопие на 31 декември 2003 г., затворен в хотел в македонската столица в продължение на 23 дни, където е бил измъчван, преди принудително да бъде отведен в Албания и оттам в Афганистан.

Съдът заявява още, че Ел Масри е бил „жестоко бит от маскирани мъже, съблечен и содомизиран с предмет” на летището в Скопие, преди да бъде трансфреран на самолет за Албания, където е бил упоен и прехвърлен в секретен затвор в Афганистан.

Решението на ЕСПЧ беше приветствано като историческо от международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл” и Международния съвет на юристите.

В общо изявление от името на двете организации се подчертава, че Македония е първата европейска страна, „подведена под отговорност за съучастието си в тайните програми на САЩ” и решението представлява „крайъгълен камък в борбата срещу безнаказаността”.


























АФП.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване