12/13/12 06:01
(http://www.klassa.bg/)

Полският ген. Ярузелски в тежко състояние

Първият и последен президент на Полша от комунистическата епоха - ген. Войчех Ярузелски, е приет в болница в тежко състояние.

89-годишният Ярузелски е бил хоспитализиран със силно кръвотечение. Лекарите са му назначили интензивна терапия, съобщи съпругата на генерала. "Състоянието му е много тежко", съобщи пред журналистите Барбара Ярузелски. Точна диагноза не бе съобщена, като лекарите отказват да се ангажират с прогноза.

Ген. Ярузелски е герой от Втората световна война, като е участвал във военните операции на Висла, в освобождението на Варшава и пр. В периода 1968-1983 г. е министър на отбраната, а през 1989 г. става президент на Полша. Година по-късно Ярузелски напуска политиката, като за президент на Полша е избран дисидентът Лех Валенса.

През последните години генералът бе главен обвиняем в серия процеси срещу въвеждането на военно положение в Полша в края на 1981 г. По онова време спецслужбите арестуват и интернират около 3 хил. опозиционни активисти, сред което и лидера на профсъюза "Солидарност" Лех Валенса.




























БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване